Vin fra Sicilien

Vin er en integreret del af Siciliens historie og kulturarv. I de kystnære områder er vinene som hovedregel blødere og mere frugtdrevne og oppe i bjergene på skråningen af vulkanen Etna mere krydrede og strukturerede. 

Sagnomspundne Sicilien skaber vin i Etnas skygge

Vinproduktionen på Sicilien kan spores helt tilbage til 1500 år f.Kr. på de Æoliske Øer. I dag er vinmarkerne primært koncentreret på den vestlige spids af øen, på sydspidsen og op langs østkysten på skråningen af vulkanen Etna. Faktisk er det her, at flere af øens mest spændende vine kommer fra.

Klima og jordbund

Øen har et tørt og varmt middelhavsklima, og oppe på vulkanen Etna finder man nogle helt specielle mikroklimaer. Man har nogle af Europas højest beliggende vinmarker her i op til 1.200 meters højde, og de jævnlige vulkanudbrud bidrager til den specifikke kompleksitet i vinene, når den vulkanske aske drysser ned over vinmarkerne og regner ned i jorden. På vulkanen får druerne den fornødne kulde om natten for optimal modning, mens man over resten af øen kæmper med det udfordrende varme klima. Jordbundsforholdene er meget forskelligartede over hele øen. Man har alt fra kalksten, vulkansk jord til granit og ler. Så der produceres helt naturligt mange forskellige slags vine. 

Druerne på Sicilien

Der produceres både sød-, hvid- og rødvin på øen. De mest brugte hvide sorter er Cataratto, Grecanico, Grillo, Inzolia, Zibibbo, Trebbiano og Carricante. For de rødes vedkommende finder vi især Nero D’Avola, Nerello Mascalese, Nerello Capuccio, Perricone, Frappato, Calabrese og selvfølgelig de allestedsnærværende internationale sorter Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Syrah. Sicilien har 23 registrerede DOC(G) zoner med specifikke krav til druesorter, syreindhold mv., hvoraf de mest berømte er Marsala, Etna, Alcamo, Cerasuolo di Vittora og Menfi. Læs mere om vores udvalgte italienske vinhuse her: Cantina di SoaveCantina TolloFrescobaldiGemmaLuigi RighettiMasi og Pellegrino.