Beaujolais vin
Beaujolais ligger i det nordøstlige Frankrig syd for Bourgogne mellem Macon og Lyon og strækker sig ned mod Rhône-dalen. Næsten al Beaujolais-vin er rød og produceret på Gamay-druen, som er en gammel krydsning mellem Pinot Noir og den hvide Gouais drue.
Efter satsningen på ultra-ung vin oplever Beaujolais en langsom renæssance
Det var romerne, der startede med at plante vin i Beaujolais, og de Benediktinske munke, som videreførte arbejdet. Regionen er opkaldt efter byen Beaujeu i Rhône, hvis bystyre den hørte under i en længere periode.
Den lokale vinindustri har i moderne tid levet en noget omskiftelig tilværelse og popularitet med satsningen på Beaujolais Nouveau - helt ung vin, der frigives i november umiddelbart efter høsten. Dette produkt var en kæmpe salgssucces i 1980’erne, men har siden lidt et alvorligt knæk og ser i dag kun en delvis genvinding af terræn. Beaujolais Nouveau produceres med den ganske særlig metode ”carbonic maceration”, som reelt går ud på, at man lader druerne gære hele under et tæppe af kuldioxid. Dette giver en speciel vin, som er meget frugtdreven og nem at drikke ung. Nogle gange sendes vinene på markedet allerede 6 uger efter høsten.
Klima og geografi I Beaujolais
Beaujolais kan dog meget mere end dét. Mere ’seriøse’ vine fra de 10 Cru-områder i regionen nyder i dag en langsom og fortjent renæssance. Disse vine har hvert deres unikke udtryk, og de mest kendte er Fleurie, Moulin-á-Vent, Brouilly og Morgon. Regionen har et semi-kontinentalt klima med nogen indflydelse af Middelhavet. Jordbunden kan deles op i to zoner: den nordlige, hvor man primært finder granit, kalksten og skiffer, og den sydligere med rig sandsten- og lerholdig jordbund. Det betyder, at vinene i den nordligere del generelt er mere friske, florale og feminint charmerende, hvor de i den sydligere del er kraftigere, dybere og mere strukturerede.
Regionens druer
Næsten al Beaujolais-vin er rødvin produceret på Gamay-druen - kun ca. 1% af hele produktionen er hvidvin lavet på Chardonnay og Aligoté. Læs mere om vores spændende franske vinhuse her: Georges Duboeuf, Jacquart.