Klimaets betydning for vindyrkning

Hvilket klima er bedst til vinproduktion?

Klimaet spiller en afgørende rolle for vindyrkning og vinens endelige kvalitet. Forskellige klimaforhold påvirker druerne på forskellig vis, hvilket kan resultere i en bred vifte af smagsnuancer og aromaer i vinen. I denne guide gør vi dig klogere på det ideelle klima til vinproduktion og vinproduktionen i Danmark.
 

Klimaets indflydelse på vindyrkning

Klima og geografi er nogle af de vigtigste elementer i vindyrkning. Det er også forhold, der er svære at ændre på, så vinbønderne må finde den bedst mulige måde at udnytte faktorerne på. Det er særligt sol, varme og vand, der skal være i balance for at få den mest optimale vindyrkning.

Der må hverken være for varmt eller for koldt i det område, hvor vinen plantes og dyrkes. Det mest ideelle er, hvis temperaturen svinger i løbet af dagen, så druerne varmes op i løbet af dagen og køles ned igen, når mørket falder på.

Ideelle klimaer til vinproduktion og -dyrkning

Der er tre typer af klimaer, der er særligt velegnede til vindyrkning: middelhavsklima, kontinentalt klima og maritimt klima. De kan også deles op på en anden måde: varmt, koldt og moderat. Hvert af disse klimaer bidrager med unikke forhold, der påvirker druerne og dermed vinens karakter og smag.

Udsving i klima og vejr er en af grundene til, at der kan være stor forskel på vinårgange. Når vejret er optimalt, vil vinbonden ofte få en god høst med skønne druer, der er modnet tilstrækkeligt. Hvis vejret svinger og ikke arter sig, kan det være svært at få druerne modnet og dermed få en god årgang.
 

Middelhavsklima

Middelhavsklimaet, også kendt som subtropisk klima, findes i lande som Italien, Spanien og det sydlige Frankrig. Det er kendt for sine varme, tørre somre og milde, fugtige vintre. Temperaturen om sommeren er ofte over 20 grader, og om vinteren er temperaturen typisk omkring de 10 grader. Disse forhold er ideelle til druer som Sangiovese, Grenache og Syrah, der trives i varmen og producerer fyldige, frugtagtige vine.

Vores guides til vin

Vil du vide mere om vin? Med vores guides til vin kan du blive endnu klogere på, hvordan vin fremstilles, hvordan du taler om vin og hvad vin indeholder og meget mere. Vi hjælper dig også med at vælge en god vin til enhver anledning.

Kontinentalt klima

Kontinentalt klima, også kendt som fastlandsklima, som typisk findes i centrale dele af Europa såsom Tyskland og Østrig, er kendetegnet ved større temperaturudsving mellem sommer og vinter. Der er tale om en forskel på mere end 18 grader mellem gennemsnitstemperaturen i den varmeste og koldeste måned.

Dette klima er velegnet til druer som Riesling og Pinot Noir, der kræver køligere vækstbetingelser og resulterer i vine med høj syre og kompleks smag. Der er også temperaturudsving mellem dage og nætter, hvor dagene er varme, og nætterne er kolde.
 

Maritimt klima

Maritimt klima, også kendt som kystklima, findes i områder nær havet, såsom Bordeaux i Frankrig og det nordlige Portugal. Ved et maritimt klima er der en forskel på mindre end 18 grader mellem gennemsnitstemperaturen i den varmeste og koldeste måned.

Dette klima har moderate temperaturer året rundt og tilstrækkelig nedbør, hvilket skaber perfekte betingelser for druer som Cabernet Sauvignon og Merlot. Disse druer producerer velbalancerede vine med en god kombination af frugt og syre.
 

Når de optimale forhold ikke er tilstede

Hvad så, hvis sol, vand og varme ikke altid er tilstede i de rette mængder? Mange vinstokke placeres tæt ved kysten, så druerne får fordelene ved den lavere temperatur og kølige vind ved havet. Det er også ideelt at plante vinstokkene på sydvendte skråninger, så de får mulighed for at få flere solskinstimer end på et fladt område.

Hvis regnen lader vente på sig, kan vinbonden selvfølgelig selv vande, men det kan være en udfordring, når der er tale om større områder med vinstokke. Det kan også være en god idé at plante druerne højt over havets overflade, så temperaturen falder i varmere områder. Det er måder, hvorpå vinbønderne kan udnytte faktorerne bedst muligt, når vejret ikke kan kontrolleres.

Vin

Vil du smage en af de lækre vine, der er produceret under optimale forhold? Så tag et kig i vores udvalg af blandt andet rødvine, hvidvine og mousserende vine på føtex.dk. Vi har vine fra forskellige lande, hvor vind og vejr varierer.

Druer og klimaforhold

Druerne er forskellige, og derfor stiller de også forskellige krav til vind og vejr. Det er nemlig ikke alle druer, der trives i et varmt eller køligt klima. Druer som Pinot Noir og Riesling trives bedst i køligere klimaer, Grenache og Sangiovese trives i varmere klimaforhold, mens Cabernet Sauvignon og Merlot trives bedst i et mere blandet klima.
 

Vinproduktion i Danmark

Danmark er måske ikke det første land, du tænker på, når det kommer til vinproduktion, men faktisk findes der en del både større og mindre vinproducenter i Danmark. Det danske klima, som er køligt og har lange dagslystimer i vækstsæsonen, er velegnet til dyrkning af druesorter som den grønne Solaris-drue og den røde Rondo-drue.

Disse druer er gode til at modstå det nordiske klima, da de er mere hårdføre og kan modne i de køligere temperaturer. Danske vinproducenter har formået at skabe unikke vine, der afspejler det danske klima og jordbundsforholdene. Grundet det lidt mere udfordrende klima, produceres der ikke lige så meget vin i Danmark som i lande som Italien, Frankrig og Chile.

Vil du blive klogere på vin?

Viden om vin