Hvad er orange vin?

Bliv klogere på orangevin

Ved du, hvad en orange vin er? Måske tænker du, at det da kun kan være appelsiner, der er hovedingrediensen i en orangevin, men sådan forholder det sig faktisk ikke. Hvis du ikke er helt sikker på, hvad orangevin er, så skal du læse med her. I denne guide forklarer vi dig, hvad orangevin er og hvordan det fremstilles.
 

Orangevin er ikke lig med appelsiner

Der er mange, der tror, at orangevin selvfølgelig er lavet på appelsiner. Den orange farve og navnet kan da også godt antyde, at det da selvfølgelig er en vin lavet på appelsiner. Hvis du har samme tanke, så vil du dog formentlig blive skuffet, når du smager på en orange vin, for den er altså ikke lavet på appelsiner.

Guides til vin

Vil du vide mere om vin? På føtex.dk har vi lavet et univers til dig, der gerne vil blive klogere på vinens verden. Her kan du læse om alt fra fremstilling af vin til, hvordan du vælger den rigtige vin. Læs med og dyk ned i vinens verden på føtex.dk.

Hvad er orange vin lavet af?

Orangevin er derimod lavet af grønne druer ligesom hvidvin. En orangevin er dog produceret på samme måde som en rødvin – bare på hvidvinens druer. Når en orangevin fremstilles, lader man drueskallerne ligge i saften fra druerne. Her ligger skaller og kerner og gærer med saften, hvilket giver struktur, smag og farve til orangevinen.

Nogle kalder også orangevinen for en maceret hvidvin. Maceration betyder udtrækning eller udblødning og beskriver den proces, hvor drueskaller og most er i kontakt med hinanden. Det er i macerationen, at vinen trækker farve og tannin ud til orangevinen.
 

Hvordan bliver orangevin orange?

Vinen får sin orange farve fra skallerne, og farven varierer alt efter, hvor længe skallerne er i kontakt med saften. Skallerne kan gære med saften i alt fra et par uger til flere måneder - det bestemmer den enkelte vinbonde. Derfor kan farven være alt fra lys og gylden til ravfarvet. Det er altså derfor, at vinen får sin karakteristiske orange farve.

Vin

På føtex.dk har vi vine for enhver smag. Skal du holde en fest eller mangler du bare en god flaske til en fredag aften? I vores udvalg finder du vine til alle anledninger. Vi har både rød-, hvid-, rosé- og mousserende vine til dig.

Hvad smager orangevin af?

Hvis du er vant til de klassiske vintyper som rødvin, hvidvin og rosévin, så kan det være en anderledes oplevelse, når du trækker proppen af en flaske orangevin for første gang. Den har nemlig en særlig smag, og det er ikke alle, der er vilde med smagsnuancerne. Kærligheden til orangevin kan dog sagtens udvikle sig, da det er meget normalt, at man lige skal vænne sig til de nye smage.

Det er forskelligt, hvad orangevin smager af. Den har dog ofte noter af blomster, tørrede frugter og nødder, men smagen og duften afhænger selvfølgelig af de druer, der er brugt til at fremstille vinen. Derudover er en orangevin mere tanninholdig end en hvidvin. Den kan derfor godt minde lidt om en blød rødvin, når det kommer til indholdet af tannin.
 

Sådan drikker du orangevin

Orangevin skal gerne nydes let afkølet, så den er perfekt til en varm sommerdag. Den skal gerne serveres i et stort vinglas, når den har en temperatur på omkring 10-16 grader. Den skal altså gerne serveres lidt varmere end en rosévin, selvom den godt kan minde lidt om den vintype. Du kan sagtens servere den til mad, for den går godt sammen med asiatisk mad, ost, lyst kød, grøntsager og fisk.

Vil du blive klogere på vin?

Viden om vin