Rødvin: Her er de 5 mest populære druesorter, du skal kende
Glad for rødvin? Lidt i tvivl om, hvad du skal vælge? Så har vi samlet 5 af de mest populære druer, der laver vin til enhver smag.
Rødvin er efterhånden blevet Danmarks nationaldrik. Vi er glade for rødvin og nyder det både til hverdag og festlige lejligheder.
Og fordi rødvin er så populært herhjemme, er udvalget af den røde druesaft også stort. Nogle gange lidt for stort. Druerne og flaskerne er mange – og derfor har vi samlet de 5 mest populære druesorter inden for rødvin, så du nemmere kan finde den perfekte rødvin til dig.
1. Cabernet Sauvignon har kendis-faktor og mørke bær
Cabernet Sauvignon-druen er nok den mest kendte rødvinsdrue. Den har ry for at lave nogle ret komplekse vine, som du sagtens kan gemme i mere end 20 år. Druen er født i Bordeaux i Frankrig, men den dyrkes også i Australien, Sydafrika, Chile og Argentina, hvor du får fremragende vine på Cabernet Sauvignon.
Uanset om du har fået fat i en Cabernet Sauvignon fra Bordeaux eller et sted i Argentina, så har vinen de samme gennemgående smagsnoter. Vinen er rig på mørke bær med smagen af solbær og brombær som de mest dominerende. Du finder også tydelige noter af mørk chokolade, lakrids, modne blommer og subtile egetræsnoter.
Vil du parre en rødvin på Cabernet Sauvignon med mad, skal du styre udenom de lette og sarte retter. Smagen fra Cabernet Sauvignon er ofte kraftig med en høj alkoholprocent, så du skal kokkerere mere kødfulde retter med lam eller oksekød, hvis vinen skal spille godt sammen med den mad, der er på din tallerken.
2. Pinot Noir er lys med masser af frisk syre
Pinot Noir er den populære dreng i klassen. Ombejlet af en stor fanskare er Pinot Noir blevet en druesort, der ses om én af de allerbedste. Druen er faktisk ret svær at dyrke, fordi den har en meget tynd og fin skal. Det gør druen utrolig følsom over for vejrforhold og jordbundstyper. Det vil sige, at du kan sagtens stå med en Pinot Noir fra New Zealand og en anden fra Frankrig, der smager helt anderledes. Som tommelfinger-regel er Pinot Noir glad for et køligt klima, da for høje temperaturer simpelthen skjuler dens fine smagsnuancer.
Hvis du er til en lys, let og elegant vin med friske syre, så er Pinot Noir helt sikkert en vin for dig. Smag og duft er rig på ribs, solbær og kirsebær, som giver vinen en let sødme og en nærmest silkeagtig tekstur.
Pønser du på at servere Pinot Noir til maden, kan du roligt holde fast i din plan. Pinot Noir-vin er glimrende til næsten alle former for mad. Den dur til lette lakseretter, mere kødfulde retter med kalv eller and – og så går den også godt til brie og mere faste oste.
3. Merlot er god til nybegynderen
Merlot er en druesort, som er rigtig glad for sol. Så kommer din Merlot fra et af de varme steder i verden, har druerne også udviklet en rund sødme, som gør, at vinen sjældent er for syrlig. Derfor er Merlot-vine et perfekt match til dem, som ikke er de helt store vindrikkere endnu. Merlot-druen finder du mange steder i verden, men særligt Australien, Sydafrika og dens franske hjemland er gode til Merlot-vine.
De typiske nuancer i smag og duft er meget bløde og afrundede bærnoter. Merlot-vine er især rige på brombær, blåbær, solbær og i de lidt dyrere Merlot-vine, kan du også ane noter af både kaffe og lakrids.
Skal du nyde et glas Merlot til aftensmaden, så går den godt til retter med rødt kød og mørkt fjerkræ. En lidt mere krydret Merlot er en perfekt makker til retter med mellemøstlige krydderier som falafel, lammefrikadeller såvel som retter med kanel og spidskommen.
4. Zinfandel fås både sød og krydret
Næstsidste druesort på listen er Zinfandel-druen. Druen kræver en lang sæson med masser af varme for at blive rigtig god. Derfor er den perfekt at dyrke i Californien i USA, hvor langt størstedelen af Zinfandel-vine også kommer fra.
Smagsmæssigt kan Zinfandel deles op i to kategorier: de søde og de krydrede. De søde er selvfølgelig ikke ligeså søde som dessertvine, men de har noter af brombær, jordbær, svesker, chokolade – og en tør eftersmag. De krydrede typer har også en tør eftersmag, men deres smagsnoter er mere ovre i tobak og kanel.
Menuen til en god Zinfandel er Californiens nationalret: grillmad. Bøffer, pølser, mørbrad og lignende grillretter går rigtig godt til en god flaske californisk Zinfandel. Vildtretter og mere flødebaserede retter er også et rigtig fint match til en vin på Zinfandel.
5. Syrah/Shiraz går fra det frugtige til det røgede
Syrah eller Shiraz? Druen er den samme, men navnet er forskelligt afhængigt af, hvor i verden druen dyrkes. Syrah er det franske navn, mens Shiraz særligt bruges af australierne og amerikanerne. Kendetegnet for vinen er, at der kan være en ret dramatisk forskel fra vin til vin. Syrah-vine fra det nordlige Rhône er meget potente med smag af røg, læder, kaffe og peber, mens de oversøiske Syrah-vine er mere frugtige med deres tydelige noter af brombær, ligesom de har en karakteristisk peber-smag.
De potente Syrah-vine er derfor rigtig gode til mad med peber. Her er peberbøffer, peber-krydret entrecote og vildtgryder et super valg. De oversøiske Shiraz-vine går godt til simreretter, and eller glaseret oksekød direkte fra grillen.