3 smagfulde vintyper, der slukker tørsten i sommervarmen
Kold vin og varme sommerdage går hånd i hånd. Men hvilken vin skal du vælge? Vi har fundet 3 vintyper, der både er kølende og læskende i sommervarmen.
Når det danske sommervejr endelig viser sig fra sin bedste side, bruger vi mange timer på at dagdrømme på terrassen eller altanen med et køligt glas vin i hånden.
For at hjælpe dig på vej til det perfekte vinvalg, har vi samlet lidt vin-inspiration, så du på bedste vis kan slukke vintørsten i sommervarmen.
1. Mousserende vin er perlende og forfriskende
Der er næsten ikke noget bedre end et glas mousserende vin på terrassen en varm sommerdag. Og når vi taler om mousserende vin, handler det i virkeligheden bare om vin med bobler. De vil fx sige spansk cava, italiensk spumante og fransk champagne.
Du kan få dine bobler søde, tørre, syrlige – ja, næsten lige som du vil have dem. Spændvidden i pris og kompleksitet er stor, så du har rigtig gode muligheder for at finde en flaske, der passer perfekt til dine smagsløg.
Champagne og andre mousserende vine vil typisk blive drukket som aperitif. Men særligt champagne går rigtig godt til mad, fordi kulsyren er rensende i munden, og balancen mellem sødme og syre er et fint modspil til flere sommerretter. Østers er en klassiker, men også skaldyr, lys fisk og grillet kylling fungerer godt med champagne.
2. Hvidvin er en sprød tørstslukker
Sommer rimer selvfølgelig også på hvidvin. Et gyldent, køligt glas hvidvin på terrassen er virkelig noget, der kan sparke den danske sommer i gang. Men hvilken hvidvin skal du vælge?
En fremragende hvidvinsdrue til terrassesolen er Sauvignon Blanc. Her får du en sprød og let hvidvin, som du kan servere omkring de 6-8 grader. Smagen er syrlig, frisk og rig på hyldeblomst, som jo går hånd i hånd med den danske sommer.
Er du til en vin med lidt mere saft og kraft, så gå efter hvidvin lavet på 100 % Chardonnay. Denne hvidvinstype er mere fed og fyldig i smagen, og den skal serveres ved lidt højere temperaturer – typisk 12-14 grader. Vinen er dejlig cremet og har stærke smagsnoter af grønne æbler, smør og egetræ. En rigtig god sommervin med masser af smag.
3. Ung og let rødvin er også en rigtig terrasse-basker
Mange ville nok tro, at man ikke bør drikke kølig rødvin. Det kan du dog sagtens – hvis du altså vælger den rigtige. Vine lavet på fx Gamay-druen er lyse, lette, læskende og har smagsnoter af hindbær, kirsebær og et stænk sort peber. Gamay-vinene kan serveres ned til 14-16 grader, som giver en behagelig, let og kølig smagsoplevelse.