Sådan finder du vin til dessert

Få inspiration til valg af dessertvin

En god dessert kræver også en dessertvin, som passer til alle smagsnuancerne i desserten. Men desserter kan have mange ansigter, så vi har parret de mest populære desserter med et par passende dessertvine. Så bliver det nemmere for dig at finde den helt rigtige vin til din dessert.
 

Tips til at vælge vin til dessert

Før du begiver dig ud i den helt store vinhandel, er det en god idé at gøre dig et par overvejelser om din dessert først. Det er selvfølgelig altid en smagssag, når det kommer til vin, men her er et par ting, du bør tænke over, når du skal vælge dessertvin:

  • Vinens sødme: Desserter og dessertvine er typisk søde. Det er en god idé at vælge en vin, der har samme niveau af sødme som din dessert. Hvis det ikke er muligt, kan du vælge en dessertvin, der er en smule sødere end desserten.
  • Dessertens smag: Syrlig, sød, frisk. Desserter kan have mange dominerende smage. Vælg derfor en dessertvin, der passer til den smag, der er mest gennemtrængende i desserten. Så kan smagene bedre gå op i en højere enhed.
  • Den rigtige balance: Det hele handler om balance. Hvis du har en intens og kraftig dessert, er det en god idé at vælge en kraftig dessertvin, så desserten ikke overdøver den. Er desserten mere sirlig, er det bedre at vælge en blød dessertvin.


Tænk også gerne over, om du skal vælge en dessertvin, mousserende vin eller måske en portvin til desserten. De forskellige typer af vin har også varierende smagsnuancer og mundfølelse, så det er værd at overveje vintypen også. Nedenfor hjælper vi dig godt på vej til at vælge vin til desserten.

Udvalgte dessertvine

Vin til desserter med chokolade 

Om det er en dessert med chokolademousse, chokoladeis eller chokoladekage, så er disse typer af desserter ofte ret søde. Og skal du til at sætte tænderne i en sød dessert, skal du også have en sød dessertvin til. Der er dog forskel på, om desserten er baseret på mørk eller hvid chokolade. Bitterhed og sødmen er nemlig forskellig fra de to chokolader.

Et oplagt valg til at danne par med din chokoladedessert er et godt glas portvin. Både en Ruby eller en Vintage portvin er gode valg til glasset, da de har den rette sødme med noter af solbær, chokolade og kanel. Disse portvine er et perfekt modspil til den søde chokolade. Er desserten baseret på hvid chokolade, kan en Sauternes være et godt valg.

Udvalgte vine til chokoladedesserter

Vin til desserter med frugt 

Smagsoplevelsen med frugtige desserter er tit kendetegnet ved frugternes naturlige syrer. Friske bær er derfor ekstra lækre sammen med en boblende vin lavet på Moscato-druen. Vinen har tydelige frugtnoter af fersken, mandarin og druer, mens den også har en forfriskende syre. Det spiller rigtig godt sammen med frugtsmag og syrlighed fra dessertens friske frugter.

Frugtdesserter kan dog spænde fra citrusfrugter til tørrede frugter, og det har selvfølgelig betydning for valget af vin til frugtdesserten. Sauternes kan eksempelvis gå godt sammen med tørrede frugter og bær serveret med sukker eller anden form for sødme. Portvin er derimod et godt match til mere kraftige frugter. Tænk derfor over typen af frugt, når du vælger vin til desserten.

Udvalgte vine til frugtdesserter

Vin til vaniljedesserter 

Et eksempel på en dessert, hvor vanilje spiller hovedrollen, er den franske klassiker Crême Brûlèe. Crême Brûlèe består af vaniljecreme med et karamelliseret lag af sukker på toppen. Panna Cotta er en anden populær vaniljedessert, hvor vaniljecreme tilsættes husblas.

Fælles for desserter med vanilje er, at de typisk - ligesom chokoladedesserter - er meget søde i smagen. Derfor kræver disse desserter også en sød dessertvin. Sammen med en vaniljedessert er et glas Tawny portvin et sikkert valg. Portvin af typen Tawny er rig på blommer, honning og karamel, som går hånd i hånd med sødmen og vaniljen i både Panna Cotta og Crême Brûlèe.  

Udvalgte vine til vaniljedesserter
Gå på opdagelse i vores vinudvalg