Vin til påskefrokosten: Her er, hvad du skal drikke
Øl og snaps dominerer tit de danske påskefrokoster – men vi har fundet et par vine, som passer mindst lige så godt til de lækre påskeretter.
Når påsken rammer Danmark, fejrer vi gerne helligdagene med familien over et veldækket påskefrokostbord. På bordet står der som oftest øl og snaps til at skylle karrysild og påskelam ned med – men du kan også finde fantastiske vine, der komplementerer påskeretterne på bedste vis.
Vin til lam
Ingen påske uden lam. Påskelammet er en central del af mange danske påskeborde. Om det er lammekøller, lammekoteletter eller lammekroner, der finder vej til tallerkenen – så er der vin, der passer til.
Laver du den klassiske version af lammekøllen med masser af rosmarin og hvidløg, er en rødvin fra Rioja i Spanien et rigtig godt match. Rødvinene fra Rioja har en god balance mellem frugtige noter som jordbær og en krydret eftersmag, som spiller fint sammen med lammets saftighed og middelhavskrydderierne.
Smider du i stedet et par lammekoteletter på grillen med lidt asparges og artiskokker, er italienske vine på Sangiovese-druen et stærkt valg. Vine på Sangiovese har noter af ribs, brombær, blommer, urter og krydderier, som komplementerer grillsmagen og krydderierne på lammekoteletterne godt.
Vin til påskekylling
Kylling er, og bliver, danskernes foretrukne spise – også i påsken. Men når påsken falder, bliver påskekyllingen til påskehøns, der lander i en skal af butterdej med i selskab med hvide asparges. Høns i asparges kræver en vin, som harmonerer med det milde hønsekød, den cremede sauce og de småbitre asparges.
En god vin-makker til høns i asparges er en New Zealandsk hvidvin på Sauvignon Blanc-druen. Her får du en vin, der har lækre noter af stikkelsbær, hyldeblomst og passionsfrugt med en frisk syre, som er et godt modspil til fedmen i både sauce og butterdej. Hvidvine på Pinot Gris-druen passer også godt til kyllingeretter - og her er syren frisk, mens smagen har noter af ananas, honning og smør.
Vin til tapas i påsken
Det traditionelle tapas-bræt er måske ikke lige det, de fleste forbinder med påsken. Mange påskeanretninger består dog alligevel af små tapas-inspirerede hapsere med æg, rejer og laks i forskellige afskygninger. Og vil du gerne prøve at ramme bredt med en vin, der går godt til flere af de små hapsere, er det faktisk muligt.
Tør, mousserende vin som champagne eller cava er fremragende valg, når du står ved et velassorteret påskebord fyldt med forskellige hapsere. Boblerne og syren i vinen virker rensende i munden, så du får det bedste ud af smagen fra den næste påske-hapser. Både champagne og Cava kommer i versioner fra tør til sød. Her er vores anbefaling at gå efter de tørre versioner – eller Brut, som der står på flasken.