Julevin: Sådan vælger du vin til din julemad
Til jul er vi glade for øl og snaps til julemiddagen. Men vin har også en helt særlig plads på middagsbordet – og vi har fundet de bedste julevine til december-menuen.
En god julevin er med til at gøre julefrokosterne og middagen juleaften fuldendt. Da vi er mange i Danmark, der spiser de samme juleretter, er det derfor også muligt at komme med forslag til vin, der går hånd i hånd med den dejlige julemad. Vi har samlet julens mest populære retter og matchet dem med smagfulde vine, der passer perfekt til.
Vin til and
Rigtig meget af julemaden ligger i den fede ende. Her er juleanden ingen undtagelse, da det er en fugl med masser fedt på kroppen. Tilbehøret i form af brun sovs, rødkål og brunede kartofler er til den søde side – og kombinationen af fedt og sødt kræver en vin, som kan matche de to dominerende smage.
Et godt valg til juleanden er en italiensk Amarone. Det er en rødvin, der ofte er lavet på flere forskellige druer. Den har smagsnoter fra frugt og mørke bær, som passer godt til det søde tilbehør. Samtidig er det også en vin med en høj alkoholprocent, der skærer fint igennem fedmen fra andestegen.
Du kan også vælge en rødvin på Zinfandel-druen (gerne fra Californien), som rummer nogle af de smagsnuancer, vi typisk forbinder med julen: svesker, nødder, peber og kanel.
Vin til flæskesteg
Spiser du flæskesteg i løbet af julen, eller måske juleaften, så er tilbehøret også tit det samme som til anden: brun sovs, rødkål, hvide og brunede kartofler. Flæskestegen har også fedme ligesom anden, men stegen har en lidt mere salt smag fra de sprøde svær. Derfor er både Amarone og Zinfandel super gode valg, når der serveres flæskesteg.
Er du på udkig efter en lidt anderledes vinoplevelse, så er en argentinsk rødvin på Malbec-druen også en af de bedste vine til flæskesteg. Her får du en saftig rødvin med masser af bær og god sødme med noter af ribs, solbær, svesker og nelliker.
Generelt drikker man ofte lidt kraftigere rødvine til julemaden, da den går godt i samspil med den lidt mere fede julemad. Hvis du er mere til en let rødvin, så er en Pinot Noir et godt bud på en rødvin, du kan servere til julemaden.
Vin til kalkun
Spiser du kalkun juleaften, så sætter du tænderne i mere magert fjerkræ. Smagen fra kalkunen er ret sart og mild, og derfor bør du ikke vælge en alt for kraftig og dominerende vin. Når det er sagt, så er det klassiske tilbehør i julen både fedt, sødt og kraftigt – og det skal din vin kunne hamle op med.
Et godt vinvalg til julekalkunen er rødvine på Pinot Noir-druen. De er som oftest ikke alt for kraftige og har søde noter af ribs, solbær, kirsebær og lakrids. Særligt franske Pinot Noir-vine er ikke alt for kraftige og dominerende på grund af et mildere klima end f.eks. Chile og New Zealand.
Hvidvin til and, flæskesteg og kalkun
Mange tror fejlagtigt, at man ikke kan servere hvidvin til julemad. Det kan man sagtens - det handler bare om at finde den rigtige, der kan supplere julemaden på samme måde som en god rødvin. En hvidvin behøver nemlig ikke kun bruges til forretten eller fiskeretter.
En god Riesling eller Chardonnay kan matche sødmen fra den klassiske julemad som brune kartofler og rødkål. Disse vine går særligt godt sammen med flæskestegen, men du kan også servere den til andre typer kød. Det kan være en god idé at have en hvidvin på julebordet, hvis der er nogle, der ikke bryder sig om rødvin.
Dessertvin til risalamande
Så kommer vi til juledesserten over dem alle: risalamanden. Og her får du noget fedme fra fløden, nødde-noter fra de snittede mandler, samt en tydelig syre fra den frugtige kirsebærsovs. Her kan et lille glas dessertvin være helt perfekt som afslutning på den store julemiddag.
Fordi risalamande er en relativt sød dessert all-round, så er en dessertvin med frugt og sødme en perfekt makker. Her er portvin det bedste bud, da de fleste portvine er søde og kan have noter af svesker, rosiner, blommer og kirsebær. Den skal gerne serveres en smule afkølet til den gode risalamande.
Vil du blive klogere på vin?
Viden om vin