1. produkter
  2. kategorier
  3. mere end 39.000 varer
Kurv 0

Værd at vide om portvin

Bliv klogere på portvinstyper, holdbarhed, temperatur og mad

Portvin er en smagfuld vin med masser af kompleksitet og dybde, som alle burde kende og holde af. I denne guide får du meget mere viden om portvinstyper, så du får alle portvinens fantastiske egenskaber ind under huden. Vi giver dig også tips til serveringstemperatur og mad, som du kan servere et glas portvin til.
 

Hvad er portvin?

Portvin er vin fremstillet på druer høstet i Portugal. Det er kun portugisiske hedvine fra området omkring Douro-floden, der må kaldes for portvine. Hvis vinene ikke lever op til dette, kaldes de ofte for hedvine. Du finder dog mange hedvine, der minder om portvin.

Portvin fremstilles ved, at druerne gæres til 6-7% alkohol, hvorefter der tilføjes brandy eller druesprit for at stoppe gæringen og bevare restsukkeret i vinen. Dette øger alkoholprocenten og gør portvinen mere sød. Herefter er det måden, hvorpå vinen lagres, og perioden, der afgør portvinstypen.
 

Portvinstyper 

Der findes fire overordnede portvinstyper. De varierer i farve og smag, og det er derfor vigtigt at kende forskellen på typerne, hvis du vil finde en god portvin, der falder i din smag. Generelt kan forskellen mellem portvinstyperne opdeles således:

  1. Hvid portvin: Farven er typisk hvid eller gylden og har smag af tørrede abrikoser, citrus, honning og mandel. 
  2. Rosé portvin: Lys laksefarve med smag af jordbær, hindbær, tranebær og karamel. 
  3. Ruby port: Mørk solbærfarve med smag af solbær, blåbær, chokolade og kanel. 
  4. Tawny port: Karamelfarvet med smag af hindbær, hasselnød, karamel, nelliker og figner. 


Ruby port og Tawny port er de mest populære portvinstyper. Det er også her, du finder de mest eksklusive versioner af portvin som Ruby port LBV og Vintage. Der er altså forskellige typer af portvin, som dermed også har forskellige smagsnuancer. Det er værd at bemærke, når du skal på jagt efter en portvin.
 

Udvalgte portvine

Portvin og holdbarhed 

Holdbarheden på de forskellige typer af portvine er ikke så lige til. Som grundregel er der portvine, der er bedst at drikke med det samme og andre, der har bedst af ligge i flere år – nogle endda i årtier. Har du åbnet din portvin, bør du dog opbevare den i køleskabet med en prop i, så den kan bevare noget af smagen.

Hvid og rosé portvin er typer, som er gode at drikke med det samme. Det kan godt være, de har været lagret i lang tid - nogle helt op til 20 år. Du kan dog forvente, at de er drikkeklare, når du køber dem. Andre portvinstyper som Ruby port LBV og Vintage kan holde sig i mange år, da de udvikler sig i flasken, hvis de bliver opbevaret mørkt og køligt.  

Når du har åbnet en flaske portvin, så ændrer holdbarheden sig også. LBV og Vintage mister hurtigt deres friskhed efter åbning, så dem bør du drikke inden for nogle dage. Tawny kan sagtens holde sig i et par måneder, hvis du opbevarer dem på køl.
 

Portvin og temperatur 

Et godt glas portvin skal serveres ved den rigtige temperatur for at være rigtig godt. En forkert serveringstemperatur kan nemlig helt ødelægge alle de komplekse og dybe smagsnuancer i din portvin. Nedenfor kan du se den ideelle serveringstemperatur for de forskellige typer af portvin:

  • Drik rosé portvin ved 4-6 grader: Den laksefarvede portvin skal helst nydes iskold. Det får noterne af røde bær til at stå frem. 
  • Drik hvid portvin ved 8-10 grader: Hvid portvin nydes bedst, når temperaturen er lidt lavere. Mange hvide portvine har smagsnoter af citrus, abrikos, træ og harpiks, som alle står mest tydeligt frem ved en kølig serveringstemperatur.
  • Drik Tawny port ved 12-15 grader: Perfekt interval til den klassiske Tawny. Mere præcist kan det ikke siges.
  • Drik Ruby port ved 16-18 grader: Her shiner de røde ruby-typer allerbedst – lige under stuetemperatur. Ruby-portvine må helst ikke serveres ved mere end 18 grader, fordi det høje sukker- og alkoholindhold hurtigt virker kvalmt ved for høje temperaturer.


Et par grader fra eller til ødelægger selvfølgelig ikke hele oplevelsen. Hvis din portvin bliver for kold, kan du lade den stå i glasset. Her vil du opleve og smage forskellen, når temperaturen stiger. Det kan faktisk være en fordel at prøve at smage, hvad den forkerte temperatur gør ved hele smagsoplevelsen.

Portvinens temperatur afhænger selvfølgelig også af, hvad du serverer den til. Er det som aperitif, må portvinen gerne være en smule kølig. Det er særligt de hvide portvine, der ofte bliver brugt til det. Temperaturen er vigtig for portvinen, for den skal have lov til at åbne sig og udfolde sine smagsnuancer, så du får en god oplevelse.
 

Servér portvin til mad 

Mange tror, at portvin kun kan drikkes til risalamanden juleaften eller som afslutning på et godt måltid. Men det er langt fra tilfældet, da de forskellige portvinstyper har mange frugtige og komplekse smagsnoter, som passer rigtig godt til forskelligartet mad.
 

Hvid portvin

En god flaske hvid portvin går godt til desserter med eksempelvis hvid chokolade, karamel og tørrede abrikoser. Hvid portvin er også en fremragende makker til et velassorteret ostebord – og den hamler op med de stærke, blå oste uden problemer. En hvid portvin kan også fungere som en aperitif, men du kan også servere den til lette fiskeretter.
 

Ruby port 

Denne portvinstype går godt til vildretter, helstegt kylling og den fede juleand. En lækker Vintage er også fremragende sammen med stærke oste og tilbehør som tørrede figner. Er du mere til dessert end ostebord, så er de kraftige chokolade-desserter med bær en sikker vinder sammen med et glas Ruby. 
 

Tawny port 

Har du fået en Tawny på hænderne, så er den virkelig lækker sammen med andehjerter, ristede svampe med fløde og charcuteri med pølse og rillette. Som de andre portvinstyper er Tawny også god til ost og særligt nøddefulde oste som gouda, vesterhavsost og cheddar. I dessertverdenen passer en Tawny godt til nødder, mørk chokolade og brun farin.

Portvin

Vil du blive klogere på vin?

Viden om vin