Find den rigtige temperatur til din vin

Hvilken temperatur skal vin have?

Et koldt glas hvidvin på terrassen eller et dejligt glas rødvin i sofaen lørdag aften er for langt de fleste danskere lig med ren hygge og forkælelse. Vi nyder gerne vin hele året rundt – både i de varme sommertemperaturer og i løbet af de kolde vintermåneder.

Og det er ikke kun graderne udenfor, der betyder noget – vinens temperatur er også helt afgørende for den perfekte vinoplevelse. Hvis du vil have den bedste smagsoplevelse, bør du altså servere vinen ved den rigtige temperatur.

Det er ærgerligt at servere en lidt for varm rødvin eller en hvidvin, der er lidt for kold. Den forkerte temperatur risikerer nemlig at overdøve mange af vinens delikate smagsnuancer. Hvis temperaturen bliver for varm, kan det også ændre vinens smagsnoter.

Har du prøvet at spise pizza direkte fra køleskabet eller lidt for varm vaniljeis, så har du også opdaget, at smagen er markant anderledes. Sådan er det også med vin. Du kan heldigvis blive klogere på, hvordan du finder frem til de helt rigtige vin-temperaturer herunder.

Køb af vin hos føtex - levering og returnering

Har du fundet en god vin hos os, der skal serveres til festen? Så køber du den nemt hos føtex. I denne guide kan du læse mere om, hvordan levering og returnering af vin fungerer og hvilke fordele du får, når du køber vin hos os.

Temperatur på rødvin

Vi starter med danskernes favorit: rødvin. En tommelfingerregel har altid været, at rødvin skal serveres ved stuetemperatur. Nok mest fordi at reglen er nem at huske – og så kræver det heller ikke det store arbejde at sætte Baroloen i vindueskarmen lige inden aftensmaden.

Men… Problemet er bare, at temperaturen indenfor er skiftende – særligt fra vinter til sommer. I de fleste hjem sniger stuetemperaturen sig endda op over 20 grader – og det er alt for varmt til rød druesaft.

Derfor anbefaler vi, at du smider flasken i køleskabet 15-30 minutter før, du skal drikke den. Det bringer temperaturen lidt ned. Er den alligevel for kold til din smag, så finder vinen hurtigt en højere temperatur, når den er hældt i glasset. Den perfekte temperatur til din vin afhænger dog i høj grad af hvilken type rødvin, du har købt: 

  • Serveringstemperatur på 14-16 grader: De laveste temperaturer er gode til de lette, unge og ukomplicerede rødvine, der typisk ikke har været lagret på fade. Eksempler på disse kan være franske vin lavet på Pinot Noir- eller Gamay-druen eller en italiensk Chianti.
  • Serveringstemperatur på 16-17 grader: Intervallet her er til de mellem-fyldige vine, der har været udsat for en smule fadlagring. De er typisk også lavet på en lidt kraftigere rødvinsdrue som f.eks. Merlot eller Sangiovese.
  • Serveringstemperatur på 17-18 grader: Når temperaturen er oppe omkring de 18 grader, så er det temperaturen til de kraftige, tunge og modne vine med fadlagring og fyldige druer. Det er typisk vine lavet på Malbec, Syrah og Cabernet Sauvignon.


Du kan sætte din rødvin på køl, inden du serverer den. Afhængigt af typen og druen kan du tage den ud et par timer før servering, så graderne stiger, og vinen opnår sin serveringstemperatur. Hvis du er i tvivl om temperaturen, kan du smage efter og se, om vinen har foldet sig ordentligt ud.

Populære rødvine

Temperatur på hvidvin

Ligesom rødvin, skal hvidvin også serveres ved den rigtige temperatur, hvis vinen skal smage så godt som muligt. Hvidvin skal dog drikkes en del køligere end rødvin. Nogle hvidvine skal serveres ret kolde for at holde på friskheden, mens andre skal serveres en anelse varmere, hvis du skal kunne nyde alle de komplekse smagsnuancer i vinen.

  • Serveringstemperatur på 6-8 grader: En temperatur under 10 grader er til de lette, unge og friske hvidvine uden fadlagring. Det kan være hvidvine på druer som Grüner Veltliner, Pinot Blanc og Riesling.
  • Serveringstemperatur på 10-12 grader: De mellem-fyldige hvidvine med en smule fadlagring. Et godt bud på vine i dette interval er vine lavet på Pinot Blanc-druen og Weissburgunder.
  • Serveringstemperatur på 12-14 grader: Her er temperaturen beregnet til de kraftige og komplekse hvidvine med meget fadlagring. Det er typisk hvidvine lavet på Chardonnay fra Bourgogne og søde dessertvine som Sauterne og Eiswein.


Hvis din hvidvin bliver for varm, kan du sætte den i køleskabet, inden du skænker næste glas. Hvis den derimod bliver for kold, kan du skænke den før tid og lade den stå lidt i glasset, så temperaturen stiger igen. Du kan med fordel også slynge vinen lidt rundt i glasset for at hjælpe med at øge temperaturen.

Populære hvidvine

Temperatur på champagne

Vi danskere siger tit champagne, når vi egentlig bare mener mousserende vin (dem med bobler). Mousserende vin skal også serveres kølige – men sjældent direkte ud af køleskabet. Igen er der nemlig forskel på temperaturen alt efter, om det er unge og lette eller komplekse og fadlagrede versioner af cava, prosecco, cremant og champagne, vi har med at gøre.

  • Serveringstemperatur på 6-8 grader: Til de lette, unge og ukomplicerede bobler som eksempelvis klassisk cava, prosecco og cremant.
  • Serveringstemperatur på 10-12 grader: Til de komplekse og fyldige bobler. Det gælder særligt rigtig champagne, der har stor kompleksitet og spændende smagsnuancer, som du går glip af, hvis du serverer den for kold.


Rigtig champagne tit noget, vi kun nyder ved særlige lejligheder, og de gyldne dråber kan være en dyr affære. Derfor er det ekstra ærgerligt, hvis for meget af smagen går tabt på grund af en forkert serveringstemperatur. Se derfor, om du kan ramme den helt rigtige temperatur før servering.

Populære mousserende vine

Temperatur på portvin

Et godt glas portvin efter en lækker middag kan være den perfekte afslutning på en hyggelig aften. Men ved du, hvordan du serverer dine portvine ved den rigtige temperatur? Så sikrer du nemlig en dyb, nuanceret og rig smagsoplevelse i glasset.

  • Serveringstemperatur 8-10 grader: Hvid portvin egner sig bedst ved de lidt lavere temperaturer. Mange hvide portvine har smagsnoter af citrus, abrikos, træ og harpiks, som alle står mest tydeligt frem ved en kølig serveringstemperatur.
  • Serveringstemperatur 12-15 grader: Dette er det perfekte interval til den klassiske Tawny. Mere præcist kan det ikke siges.
  • Serveringstemperatur 16-18 grader: Her shiner de røde Ruby-portvine allerbedst – lige under stuetemperatur. Ruby-portvine må helst ikke serveres ved mere end 18 grader, fordi det høje sukker- og alkoholindhold kan virke en smule kvalmt ved for høje temperaturer.


Hvis din portvin har været åbnet før, skal den opbevares i køleskabet. Derfor kan du med fordel tage den ud før tid, så temperaturen kan nå at stige lidt, før du serverer den. Da serveringstemperaturen varierer alt efter typen af portvin, skal du også tænke på, at tiden, som flasken skal stå ude for at sige i temperatur, også varierer.

Populære portvine
Gå på opdagelse i vores vinudvalg

Vil du blive klogere på vin?

Viden om vin