Guide: Sådan vælger du det bedste (og billigste) vinglas
Din vinoplevelse kan skifte ret dramatisk fra vinglas til vinglas – så hvordan parrer du den rigtige vin med det rigtige glas?
Der findes efterhånden rigtig mange forskellige typer af vinglas, når du kigger på hylderne i den lokale vinhandel, køkkenforretningerne eller indkøbscentrene. Glassene fås i mange størrelser og former, men spørgsmålet er, om typen af glas gør en forskel for vin vinoplevelse? Og her er det korte svar: ja.
Det behøver dog ikke at være den helt store videnskab at parre den rigtige vin med det rigtige vinglas. Derfor har vi har skåret rådene ind til benet og samlet tre af de bedste, så du nemt og hurtigt kan vælge det perfekte vinglas til dit formål.
1. Vælg glas med stilk
For ethvert vinglas er grundreglen, at det skal have en stilk. På den måde undgår du at varme vinen op med hænderne, og det bliver nemmere at slynge vinen rundt i glasset. Den manøvre åbner vinen op og svinger vinens duftmolekyler ud gennem glassets munding, hvilket forbedrer vinoplevelsen markant. Visse vinglas uden stilk kan være en bedre oplevelse rent æstetisk, men det er også det eneste gode, de gør for din vinoplevelse.
2. Sæt dig mere ind i vinen end i glasset
Det kan virke logisk at et vinglas, der specifikt er designet til en Riesling-vin vil få vinen til at smage bedre. Problemet er bare, at der findes mange forskellige typer af Riesling – ligesom der findes mange forskellige typer Chardonnay, Merlot, Pinot Noir og Cabernet Sauvignon og så videre. I sidste ende handler det nemlig ligeså meget om hvor i verden, vinen er dyrket. Af den årsag findes der sjældent ét optimalt glas til én bestemt druesort.
3. Hav to vinglas i stedet for mange forskellige
Når du skal shoppe vinglas, så gå gerne efter to typer af vinglas i stedet for et hav af smarte designer-glas. De billige vinglas kan gøre lige så meget for din vinoplevelse, som de dyre kan. Hvis de altså har den rigtige form…
Det første glas, du skal have stående i skabet, er et af de lidt slankere vinglas á la det typiske hvidvinsglas. Det kan du bruge til yngre vine uden så meget fadlagring. Unge, friske rødvine smager også genialt i denne type glas – og selv mousserende vine åbner sig godt op i glasset.
Det andet glas skal være et lidt større slags med en bredere og rundere glasform. Det skal være godt til kraftige vine med masser af fadlagring. Det er typisk til rødvine - men også markante hvidvine fra fx Bourgogne nyder godt af et bredere glas.
Så når du parrer vin med vinglas, kig da mere efter vinens alder, kraft, fylde og fadlagring end bare farven på vinen. Og er du i tvivl om hvilken vin og glas, der passer sammen, så er det faktisk en ret hyggelig øvelse at smage sig frem!