3 vigtige vindistrikter i Italien, du skal kende
I dag er Italiens vinproduktion verdens største – og i manges munde også bedste. Her bliver du klogere på 3 af støvelandets vigtigste vindistrikter – og vinene der følger med.
Italiensk vinhistorie går 3000 år tilbage, da græske kolonister så potentialet i støvlelandets solrige, snoede bakker. Meget er sket siden dengang, og i dag rummer støvlelandets 1200 bjergrige længdekilometer og perfekte vindyrkningsklima en stor del af verdens bedste vinbønder – og vine.
Du kan finde vingårde i samtlige 20 af landets regioner i Italien. Derfor kan det også være svært at gennemskue hvilke vinområder, du bør kende til. Et godt sted at starte er dog i Toscana, Piemonte og Veneto.
Perfekte Piemonte
Selvom denne liste ikke er en rangeringliste af Italiens vinområder, er det alligevel svært ikke at skrive det norditalienske Piemonte-distrikt øverst. Piemonte er kendetegnet af smukke omgivelser, ekstrem tåge og verdensklasses vin. Piemonte kan oversættes til ved foden af bjergene – som i Piemontes tilfælde er Alperne.
Piemonte er verdenskendt for sin Barolo, der i folkemunde kaldes ”kongernes vin,” og dens tvillingebror Barberesco, der er lidt blødere i sin smag. De to vine er lavet på Nebbiolo-druen og er ekstremt tørre. De dufter typisk af roser, parfume og kirsebær – og er sprængfyldte med fantastisk smag.
Udover Nebbiolo-druen er Piemonte også kendte for sin Barbera-drue og den mousserende Moscato-drue. Barbera-druen er en mørk rødvinsdrue, der, i modsætning til den kraftige og tørre Nebbiolo-drue, er let og frugtig. Moscato-druen er en rigtig dessertdrue. Den er sød, rund og har lette smagsnuancer fra appelsin, citron, pære og honning.
Toscana laver vin til enhver smag
Der er mange grunde til at elske turistmålet Toscana. Området byder på naturskønne landskaber, overvældende arkitektur, ekstraordinær kunst og fantastisk vin. Toscana ligger ved den centrale kyst i Italien, og er med sit milde klima og bakkede landskab som skabt til at lave vine.
Størstedelen af toskansk vin kommer fra Chianti-området, hvor Sangiovese-druen dominerer de toskanske bakker. Sangiovese er en alsidig drue, hvilket gør det muligt for bønderne at trække druen i vidt forskellige retninger. Derfor har vin-eksperter døbt Sangiovesen ”kamæleon-druen.”
Den mest gængse Sangiovese-drue er en tør, tanninholdig drue, der drager frugtige duft- og smagsnuancer fra jordbær, kirsebær, lakrids og violer. Det er dog vigtigt at forholde sig til den enkelte flaske, når man har med Sangiovesen at gøre.
Derudover byder det toskanske vinlandskab også på en lang række fransk-immigrerede druesorter som Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah og Cabernet Franc, samt en underskov af lokale druer som Canaiolo, Colorino og Malvasia Nera.
Veneto: Italiens største vinproducent
Sidst – men bestemt ikke mindst – har vi det verdenskendte vindistrikt Veneto. Veneto ligger i den nordøstlige del af Italien og har hovedsæde i Venedig. Godt en tredjedel af Veneto-området, der er ca. halvt så stort som Danmark, er dækket af Alperne. Gennem regionens flotte landskab løber den 680 km-lange Po-flod.
Kombinationen af Alperne, Po og et perfekt vinklima har gjort, at Veneto i dag er det distrikt i Italien, der producerer mest vin. Veneto er særligt kendt for sine Prosecco- og Soave-druer.
Den grønne Soave-drue gror primært i de volkaniske bakker omkring Verona. Den minder i sin grundessens lidt om Pinot Gris og Sauvignon Blanc med sin tørre lethed, men druen smager en smule kraftigere end de to andre vine. Derudover har den et let stænk af fersken, honning og citron. Denne kombination gør, at Soaven er en hvidvin til det meste – den udmærker sig dog særligt i selskab med fisk, risotto og muslinger. Prosecco er en let, sød og tør mousserende vin, og den er derfor et sikkert valg til dessert, aperitif og på en solskinsdag i haven.