Sådan opbevarer du brænde og træbriketter

Når du har en brændeovn eller pejs derhjemme, er det vigtigt, at du opbevarer dit brænde korrekt, så du får det optimale ud af dit pejsebrænde. Vi har derfor lavet en guide til opbevaring af brænde og træbriketter. 

Forskellige typer af brænde 

Blandt vores udvalg finder du brænde i forskelligt materiale såsom ask, avnbøg, blandet løv og bøg. Disse har forskellige fordele, som du kan læse mere om på føtex.dk. Bestiller du dit brænde fra føtex.dk, finder du det i to forskellige typer:

  • Lufttørret brænde

  • Ovntørret brænde
     

Hvis du ønsker at bruge dit brænde med det samme, når det leveres, skal du vælge ovntørret brænde. 24 timer før du regner med at tænde op i din brændeovn, skal du tage det ind, så overfladefugten kan fordampe. 

Hvis du har et godt opbevaringssted til dit pejsebrænde og ikke har noget imod at vente på, det bliver klar, skal du vælge lufttørret brænde. Det er et billigere alternativ, hvor du typisk venter 2-6 måneder, før det kan anvendes. Du kan købe en fugtmåler, så du ved, hvornår dit brænde er klar til brug. 

De forskellige typer af træsorter har også forskellige massefylde og brandværdi. Pejsebrænde med en høj massefylde brænder længere tid, end pejsebrænde med lavere massefylde. Ved at vælge det korrekte pejsebrænde til din brændeovn får du det optimale ud af din brændeovn samt får god varme i dit hjem. Leder du efter træpiller eller træbriketter, finder du også det på føtex.dk.

Korrekt brændeopbevaring af dit pejsebrænde 

Når du skal opbevare dit brænde bedst muligt, er det vigtigt, at der er fri luftcirkulation rundt om dit pejsebrænde. Derudover skal du også sørge for at holde dit brænde væk fra ukrudt, græs og så videre, fordi det bidrager til at øge fugtigheden i træet. Det er også en god ide at stable dit brænde, så tag dig derfor god tid til at stable det godt. 

Hvis du opbevarer dit pejsebrænde udenfor, skal det gerne hæves 20 cm over jorden. På den måde minimere du risikoen for, at der ikke trænger fugt op i brændet. Dit pejsebrænde skal endvidere gerne være dækket af et halvtag eller lignende. Dog må du ikke pakke det ind i plastik såsom en pressing, da det forhindrer luftcirkulationen til træet. 

Du skal også være opmærksom på, at hvis du opbevarer dit pejsebrænde sammen med andet fugtigt træ, så vil luftfugtigheden stige i dit brænde. Når dit brænde leveres er det derfor bedst, at du hurtigt ligger det på plads der, hvor du ved de bedste forhold for opbevaring er. Find et sted, som overholder ovenstående råd, så du får det optimale ud af dit pejsebrænde. Det kan for eksempel være et skur.

Brændeopbevaring

Opbevar træpillerne rigtigt, og få mest ud af dit pillefyr

Et pillefyr er afhængig af, at de små træpiller kan brænde optimalt. Og det kan de kun, hvis de opbevares rigtigt. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvordan - og især hvor - du bør opbevare dine træpiller. På den måde kan træpillerne holde længere, og pillefyret kan brænde mere, mens du skal gøre mindre.

Opbevaring af træpiller – indendørs eller udendørs?

Træpiller er fremstillet af sammenpresset træ - nærmere bestemt savsmuld - hvilket tiltrækker fugt. Og det er netop fugten, som træpillerne skal beskyttes mod. Hvis træpillerne udsættes for fugt, bliver de nemlig ødelagte, da pillerne smuldrer og går i opløsning. Derfor er det meget vigtigt, at træpiller opbevares helt tørt.

Når du køber træpiller på føtex.dk, skal du være opmærksom på, at sækkene ikke er 100 procent vandtætte. Derfor kan træpillerne ikke tåle at stå frit udendørs. Fugten kan nemlig trænge igennem sækkene og ind til træpillerne, hvilket ødelægger dem.

Pillerne skal derfor opbevares indendørs i enten en tør kælder, skur, carport, stald eller udhus. Her kan du nemlig afskærme pillerne fra regnen, og sikre dem mod dannelse af kondensvand. Hvis du har adgang til en silo eller et stort lager, så kan du med fordel placere dine træpiller der. Det vigtigste er, at dine piller bliver opbevaret et tørt sted i den emballage, som de er blevet leveret i.

Sørg for god ventilation på opbevaringsstedet 

Når du skal opbevare dine træpiller, så sørg for, at det er i et godt ventileret rum. En større mængde af træpiller kan nemlig få niveauet af kulilte i luften til at stige. Derfor er det også en god ide at åbne døren til rummet, lidt inden du går derind. Det udtynder kulilte-niveauet.

Opbevar altid træpillerne i emballagen

Når du opbevarer dine træpiller, så skal du også tænke på din egen sikkerhed. Udover at træpillerne tiltrækker fugt, så kan de nemlig også udgøre en brandrisiko. På grund af deres funktion i pillefyret er træpillerne netop brændbare, og derfor må de ikke ligge løst i, eksempelvis, fyrrummet. Så sørg altid for at opbevare dine træpiller i den emballage, som de blev leveret i – så har du helt styr på dem, mens du mindsker brandrisikoen.