Inspiration til indretning af det lille køkken
Det kan være frustrerende at skulle indrette et lille køkken, hvor der er sparsomt med plads – og det er uanset, om det er det lille studiekøkken, sommerhusets køkkenet eller et mindre køkkenalrum, som skal indrettes.
Selvom det kan virke begrænsende, så er der stadig mange fede, funktionelle og velovervejede løsninger, man kan foretage sig i sin køkkenindretning, når man har begrænset mængde plads.
I guiden her vil vi komme med tips, tricks og råd til, hvordan du kan indrette et mindre køkken – hvad end du skal til at bygge det, renovere det eller blot er flyttet ind som lejer – og derved udnytte den sparsomme plads, du har til rådighed.
Planlæg og prioriter pladsen i køkkenet
Som så mange andre ting starter det hele med en plan. Planlæg hvordan du gerne vil have, køkkenet skal se ud, indrettes og benyttes. Dernæst skal du prioritere, hvad der er vigtigst for dig.
For et lille køkken er det vigtigste at prioritere bordplads og opbevaringsplads – og nogen vil mene, at det skal være i den rækkefølge. Alt efter hvordan dit køkkenet er indrettet, kan det også være muligt med en lille spiseplads til 2, hvis du ønsker det.
7 tips og tricks til det lille køkkens indretning
Alle ønsker at have et lækkert køkken. Dog er det tit pladsen, der begrænser ens muligheder og færden (og selvfølgelig til tider budgettet). Nedenfor giver vi dig tips og tricks til, hvordan du indretter og udnytter dit mindre køkken, så det både er flot, åbent, hyggeligt og ikke mindst funktionelt.
1. Brug lyse, ensartede farver
Ved at bruge lyse farver får du et lille værelse til at fremstå større – og det samme gælder også for et mindre køkken. Du skal derfor undgå at bruge mørke farver, hvis dit er køkken er småt. Det gælder både for farvevalget af væggene og skabslågerne.
Derudover skal du ikke hellere blande mange forskellige farver sammen, da dette vil få dit køkken til at virke rodet.
Undervurdér derfor ikke, hvor stor en rolle farver og farvevalg kan have for et rum – og særligt i et lille køkken. Gå derefter lyse, ensartede farver, når du skal vælge køkken, eller hvis du skal give væggene en ny farve. Det samme gælder også for valg af skabslåger.
Det betyder dog ikke, at du slet ikke må have mørke farver i dit køkken, men det skal derimod være underspillet og ved mindre overflader som bordpladen, væghylder, køkkenvasken og armaturet.
2. Indret efter rummets form
Hvis køkkenet allerede er etableret, eller hvis du bor til leje, er der ikke så meget, du kan gøre i dette henseende. Men hvis du skal til at købe et nyt køkken, eller du skal renovere dit nuværende, er dette fundamentet for den optimale køkkenindretning.
Først og fremmest skal du undgå for meget spildplads. Derfor skal du undgå et vinkel- eller U-formet køkken, da hjørnerne er besværlige at udnytte optimalt. Vi vil anbefale, at du går efter to- eller enkeltsidet køkken, da pladsen vil blive udnyttet bedre.
Derudover skal du tænke over, hvordan køkkenet skal bruges, og i forlængelse heraf hvor alt dit køkkenudstyr skal placeres. Gryder og pander samt konserves i nærheden af komfuret, service som tallerkener, glas og bestik i nærheden af håndvasken eller opvaskemaskine samt bageudstyr mere gemt af vejen.
3. Sæt låger på køkkenskabe
Uanset hvilken størrelse køkken man har, er det vigtigt at have plads til alle sine køkkenredskaber, service og køkkenapparater. Det kan derfor være fristende at bruge åbne skabe og hylder i sit køkken, dog kan det i et mindre køkken hurtigt komme til at fremstå rodet.
Vi anbefaler derfor, at du går med lukkede overskabe eller højskabe, så du kan skærme af for alt dit køkkenudstyr. Dette er desuden en anbefaling, alle størrelse køkkener kan benytte, da rummet vil fremstå større og ryddeligt samt give ro til rummet. Du skal samtidig heller ikke tænke over, om det hele står ryddeligt, eller om de elementer, du ikke benytter ofte, bliver støvet.
4. Vælg de rette skabe til opbevaring
Opbevaring er et must i alle køkkener – uanset størrelse og erfaringsniveau. Dog kan det være en smule besværlig at få mere af, når man har begrænset plads. Der skal både være plads til alt køkkenredskaber, køkkenapparater, service og servering, bageudstyr og køkkentekstiler.
Det er flere ting, du kan gøre for at optimere pladsen, alt efter hvor stor rummet er. Hvis dit køkken er for smalt til, at du kan have skabe på begge sider, kan du bruge overskabe som underskabe, da de har dybde på 35-40 cm modsat 60 cm.
Du kan også udnytte pladsen ved at købe ekstra høje skabe. Der er nemlig mange, der ikke vælger at benytte pladsen mellem skabets top og loftet, eller så er der så lidt plads til overs, at det ikke rigtigt kan bruges til noget.
Vælg også skabe, der har lave sokler, eller hvor du har mulighed for at installere sokkelskuffer i bunden, så du kan få de ekstra 15 cm til redskaber og service.
Ved at få skabe der går helt op til loftet vil du naturligt benytte den plads. Men hvis du har plads ovenpå dine skabe, så udnyt det endelig til det udstyr og apparater, du ikke bruger dagligt.
Hvis dit køkken har hjørneskabe, kan du benytte særlige skuffer og hylder, der er designet til disse, så du kan bruge den tilgængelige plads.
5. Kig efter multifunktionelle løsninger
Multifunktionelle løsninger er nøgleordet ved de små køkkener. Så find dem, der passer til dit køkkens form, og dem der passer til dine behov.
Ønsker du fx en spiseplads til 2? Så kan du installere et væghængt klapbord, som du kan folde ud efter behov.
Mangler du ekstra bordplads, kan du købe et skærebræt, du kan ligge hen over køkkenvask og derved give dig selv ekstra 50 cm. til at skære og snitte eller til opbevaring af madvarer, du skal bruge senere.
6. Husk køkkenets bordplads
Bordplads er ikke just noget, man har meget af i et lille køkken. Dog er det alligevel essentielt, så du har plads til at lave mad. Du skal som minimum have 3 meters bord inkl. håndvask og komfur, så det er ideelt for dig at kokkerere.
Undgå højskabe og ovne i øjenhøjde, da dette vil tage en masse bordplads. Vælg i stedet underskabe og overskabe, så du har bordplads imellem. Dog er ulempen her, at du også vil miste opbevaringsplads med denne løsning, så du må prioritere, hvad du ønsker mest.
Dernæst skal du så vidt muligt holde bordpladen fri for krukker, planter og krydderi, så dette ikke vil være til gene, når du laver mad, men samtidig også se rodet ud. Montér hellere en lille hylde eller ophæng, så du kan holde bordpladsen ryddeligt.
Vi anbefaler, at du har plads på begge sider af håndvasken og komfuret, så du har plads til tilberedning og opvask.
7. Sortér i køkkenudstyret
Det kan måske virke som en banal løsning, men ligesom at du rydder op i dit tøjskab årligt, skal du også sortere i dit køkkenudstyr, så du kun har det, du bruger i køkkenet.
Her tænker vi særligt på gryder og pander, service og servering samt køkkenredskaber og bestik. En god tommelfingerregel er, at du kun må have udstyr, du har brugt indenfor 3 måneder i dit køkken.
Du kan også finde køkkenmaskiner, der kan erstatte flere apparater. Fx kommer de fleste stavblendere med tilbehør, så de også kan fungere som håndmixer eller en almindelig blender. På den måde kan du spare pladsen i skabene med et enkelt apparat i stedet for at have 3 liggende.
Andet grej som bageudstyr og el-apparater herunder røremaskiner, sous-vide og saftpressere kan du gemme andet steds som i garagen eller kælderen, hvis du har plads. Du kan også købe et vitrineskab til stuen, hvis du har plads, så du har elementer som vinglas, cocktails samt skåle og fade, du ikke bruger så, tit gemt af vejen.
Indret dit køkken med føtex
Det er vigtigt at have en køkken, hvor du har mange muligheder – og det er uanset, om du har et tekøkken eller stort køkkenalrum – så du har lyst til at befinde dig der. Det kan selvfølgelig være svært, men ikke umuligt hvis du har indrettet køkkenet korrekt og organiseret rummet ordentligt ift. madvarer og køkkenudstyr.
Hos føtex har vi et stort udvalg indenfor køkkenudstyr, så du har alt det køkkengrej, du har brug for til hverdag, uanset hvordan dine kulinariske evner er.