Inspiration til indretning af dagligstue
Skal du have ommøbleret din dagligstue, eller flytter du i en ny bolig, hvor du starter helt fra bunden, når det kommer til indretning? Så kan føtex.dk muligvis være behjælpelig. En dagligstue skal jo helst indeholde en sofagruppe, et TV set-up, skænke, reoler, forskellig typer belysning samt meget andet, hvilket du selvfølgelig finder her på hjemmesiden.
Guiden her kan være behjælpelig med inspiration, råd og forslag til, når du skal indrette din dagligstue. På den måde kan du skabe lige præcis den stue, du ønsker i dit hjem, hvor du har plads til alle af hverdagens gøremål, aktiviteter og afslapning.
Når det kommer til boligindretning, er det meget individuelt og en smagssag, hvordan man ønsker sit hjem. Der er derfor ikke noget regelsæt, du skal følge ift. dagligstueindretning og valg af dagligstuemøbler. Du skal dermed ikke være bange for at prøve de muligheder af, du ønsker, hvad end stilen er moderne, minimalistisk, traditionel, feng shui eller noget femte.
Vælg en farvepalette – og hold dig til den!
Først og fremmest skal du have gjort op med dig selv, hvilken farvepalette du ønsker at gå med i din stue – og det er faktisk også noget af det sværeste ved indretningen af husets forskellige rum.
Der findes så mange forskellige farver og nuancer, men de passer langt fra alle sammen med hinanden. Du skal derfor være nøje i dit farvevalg og sammensætning heraf. Skal farverne være varme og jordnære eller skandinaviske og luftige?
Kig gerne på de møbler, du allerede har, og som du ønsker skal gå igen i den nye stueindretning. Er der en dominerende farve, som går igen? Er det en lyserød sofa, det drejer sig om, eller et mørkeblåt gulvtæppe? Hvis ja, så inkluderer gerne den farve i din udvalgte farvepalette, så er du sikker på, at dine nye møbler passer sammen med dine gamle.
Hvis du overvejer at male væggene, så bestil gerne farveprøver med hjem, så du kan prøvemale. Derved kan du se, om du har valgt den rigtige nuance, der skaber sammenhæng mellem rummet og møblementet i opholdsstuen.
Mål rum og møbler op
Prøv at forestil dig, at du har bestilt alle dine nye møbler hjem, men finder så ud af, at der ikke er plads til det hele… Det vil godt nok være ærgerligt.
For at sikre dig, at du har plads til det, du ønsker, så mål altid rummet op både fra væg til væg samt fra gulv til loft. Dermed ved du altid, hvor meget plads du har at boltre dig på.
Samtidig skal du også vide, hvor store de nye møbler, du har købt, er. Det går ikke, at du ved, at bagvæggen er 2 meter, men din nye sofa med chaiselong er på 2,33 meter. Det er derfor vigtigt, at du udvælger dine møbler på baggrund af rummets størrelse – og ikke omvendt. Det kan nemt gå hen og virke klemt og proppet.
Et godt tip er, at du lægger en snor, tape eller et målebånd, som har den længde som det møbel, det skal illustrere, for at se, hvor meget det egentlig fylder i rummet. Det kunne fx være skænken, der skulle gå langs væggen eller den daybed, du vil have som supplement til sofaen. På den måde undgår du uventede overraskelser.
Find stuens omdrejningspunkt
Udover det mest oplagte at stuen skal være det sted, hvor du samles enten med venner og familie, skal du finde det sted, som hele stuens møblement skal centrere sig omkring – med andre ord dets omdrejningspunkt.
Hvad vil det sige, at et rum har et omdrejningspunkt? Jo, det er det punkt, hvor folks opmærksomhed bliver lokket hen, når de befinder sig i rummet. Det er en måde, hvorpå du skaber stabilitet i din dagligstue og ro iblandt de større elementer.
I mange hjem er det brændeovnen, kaminen eller fjernsynet, som er det naturlige fokuspunkt. Det skyldes, at de som regel fylder mere end andet møblement, da de lyser op og ikke er særlige mobile. Hvis du er heldig at have et stort vinduesparti med en fantastisk udsigt, kan du også med fordel gøre dette til omdrejningspunktet.
Skab plads til samtaler og samvær
Eftersom en stue er et opholdsrum, hvor man som regel befinder sig sammen med andre til samtaler og samvær, er det essentielt, at du skaber (nok) plads(er) til netop dette. Her tænkes der mere præcist på sofaområdet, hvor du kan sidde som minimum med hele familien.
Sofaområdet skal være opstillet, så det har et åbent udtryk, der inviterer til socialisering, hvad end gæster kommer til eller fra rummet. Her skal du gerne have investeret i en rummelig sofa samt tilhørende lænestole, daybeds eller en puf alt sammen centraliseret om et sofabord, så samtalen kan gå glidende iblandt parterne, mens kaffen nydes.
Hvis du ikke har plads til større siddepladser, kan du med fordel placere en lænestol eller lignende i hjørnet, som du kan rykke frem og tilbage efter behov.
Belysning til enhver stemning
Belysning er med til at skabe stemningen i et rum, og i en stue skal der gerne være flere stemningsmuligheder at vælge imellem. Belysningen er faktisk med til at påvirke dit humør og rummets atmosfære, så lys og lamper er virkelig ikke et sted, du skal danse let og elegant henover.
Jo mere naturlig sollys du kan få i rummet, jo bedre. Så hvis du har muligheden med store vinduespartier, så udnyt gerne dette om dagen. Om aften er det selvfølgelig en anden sag, hvor der skal investeres i forskellig typer af indendørslamper.
En loftslampe er god som generel lyskilde, da den lyser i alle retninger og er ikke så koncentreret i sin styrke. Derfor bliver en loftslampe som oftest placeret i midten af rummet. Mange har også pendler hængende over sofabordet, hvor den kan skabe et koncentreret belysning, hvor aftenkaffen kan nydes.
Vil du gerne læse i stuen, skal du investere i en læselampe til formålet, så du ikke anstrenger dine øjne. Dette kan gøres med enten en bordlampe, væglampe eller gulvlampe, alt efter hvad du foretrækker. Det er bare vigtigt, at lyskilden peger i den retning, hvor du har tænkt dig at sidde og læse.
Placér gerne en lampe eller to i hjørnerne eller på et lille bord, hvis der er plads, så du har mulighed for at tænde for svagere og mere behagelig lysstyrke ved aftentimerne, når der skal skabes en hyggelig stemning. Dette er oplagt, når der skal ses fjernsyn, og lyset ikke behøver at være så kraftig.