Sådan skaber du et hyggeligt børneværelse med plads til ro og leg

Når det kommer til børneværelset, er det en god idé at indrette værelset i små zoner. Derudover har din baby også godt af afveksling i miljøet for at undgå at kede sig. Find inspiration med Ditte Gimm herunder.

Jeg husker så tydeligt projekt ”indretning af børneværelse”, fordi det gjorde det hele meget mere virkeligt. Pludselig blev det meget tydeligt, at der snart ville komme et barn til verden, som skulle bo hos os. Sidenhen har jeg flyttet rundt på værelset mange gange, da man først med tiden finder ud af, hvad de egentlige behov er i sådan et rum.

Mit bedste råd er at dele værelset op i nogle små zoner. Ét til pusletid, ét til sovetid og ét til sansestimulation og leg. Zonerne kan f.eks. tydeliggøres med maling og tapet, så der er et roligt miljø omkring puslepladsen og sengen, hvorimod der kan være lidt mere at udforske omkring legetæppet.

Puslepladsen skal selvfølgelig indeholde alt det praktiske som bleer, stofbleer, vaskefad, vaskeklude, tøj, produkter, en lampe til om natten og evt. et lille spejl til nakketræning. Derudover behøver der ikke ske en masse omkring puslepladsen, da det er vigtigere, at baby får øjenkontakt og holder fokus på mor og far, end at baby bliver distraheret af diverse uroer mm.

Du finder hurtigt ud af, hvad der fungerer

Miljøet omkring sengen skal også være roligt uden alt for meget at kigge på. Men det skal selvfølgelig være trygt og rart med blødt sengetøj, en omsluttende sengerand eller nest og en lille bamse, der kan give tryghed natten igennem. Jeg sov med en lille nusseklud, imens jeg stadig var gravid for at få den til at dufte af mig, så den ville føles så tryg og velkendt som muligt for baby efter fødslen. Det samme kan man gøre med babydynen eller et babysvøb.  

Jeg kan huske, at jeg var meget i tvivl om, hvornår vi ville komme til at bruge sengen på børneværelset. Så måske er det en af de ting, man skal tage lidt henad vejen. I starten brugte vi nemlig udelukkende en babynest, som lå i vores seng. Senere var slyngevuggen et hit – også om natten. Og først efter et par måneder var det tremmesengen, der kom i brug på eget værelse. Man finder hurtigt ud af, hvad der fungerer for ens baby.

Det hjælper at skifte omgivelser

Det er min erfaring, at legeområdet vokser i takt med, at barnet bliver større. Snart er legesagerne over det hele. Men de første måneder kan et lille hjørne med et legetæppe og et aktivitetsstativ være nok. Jeg havde hængt plakater og et spejl på væggen, så der var noget at ligge og kigge på. Vi havde også en højtaler, så vi kunne høre musik, imens vi lavede babymotorik, øvelser, legede og sang. Faktisk havde jeg ikke troet, at vi ville få brugt børneværelset så meget til leg de første måneder eller måske endda år. Man hører altid om, at leg oftest foregår i stuen, hvor hverdagen leves. Men vi har virkelig haft meget gavn af at kunne skifte miljø. Når legeområdet i stuen er blevet for kedeligt, er vi gået ovenpå til børneværelset. Så føles det som en ny aktivitet for baby. Ligesom vi har brugt soveværelset til at tumle i, puslepladsen til nakketræning, vikle og bæresele til gåture osv. En masse skift i aktiviteter for at undgå, at baby begynder at kede sig. Det gør de nemlig. Det kan ofte tolkes som træthed, fordi de begynder at pylre, men ofte kan en ny aktivitet eller et nyt miljø hjælpe. Derfor kan det være en god ide at gøre noget særligt ud af børneværelset, så det også er et rart sted at være. Både for forældrene og for baby.

 

Skrevet af: Ditte Gimm (Ditteblog)

Kvalitet og dansk design

Salling Baby