Kom i gang med skemad til baby: Her er de bedste råd

Børn er forskellige, også når det kommer til skemad, og det anbefales, at I tidligst begynder med skemad i 4 måneders alderen (mindst 17 uger) og går i gang senest, når barnet er omkring 6 måneder gammel. Dit barn skal være både fysiologisk og mentalt parat, og det er derfor ikke nok kun at se på barnets alder.

Der er mange trin involveret i at komme i gang med skemaden, og for nogle børn går det snorlige, de accepterer skeen, den nye smag, konsistens osv. uden problemer, mens det for andre børn er langt sværere, og de har brug for mere tid. Jo tidligere I begynder, jo længere vil overgangsperioden være, jo tættere på 6 måneder I begynder, jo hurtigere vil I ofte kunne gå frem.

Hvis din baby får modermælkserstatning, så vil det godt kunne vise behov for skemad tidligere end hvis det bliver ammet. Derfor skal du være særligt opmærksom på dit barns signaler, når du giver flaske. Børn, som bliver ammet, kan ofte vente lidt længere tid, før de har behov for skemad, og det anbefales, at du ammer dit barn så tæt på 6 måneder som muligt.  

Tegn på at dit barn har brug for lidt skemad kan f.eks. være, at dit barn begynder at søge brystet mere, spiser hyppigere, måske har behov for en ekstra flaske. Det er også vigtigt, at dit barn viser interesse for mad. Når du sidder med dit barn på skødet, så vil dit barn f.eks. række ud efter din mad og med sit kropssprog vise, at maden er interessant. Din baby følger dig, din mad og det du spiser med øjnene. Baby skal også kunne holde hovedet selv, og bevidst åbne munden for skeen, når du giver barnet D-vitamin dråber. Det er vigtigt for at kunne tage imod skemad, at dit barn mundmotorisk kan åbne munden og svøbe med læberne omkring skeen.  

De første smagsprøver

Når du begynder at give din baby grød eller mos, så er det vigtigt kun at give smagsprøver i starten. Dit barn skal vænnes til at spise ny mad, som på mange måder adskiller sig fra den lune cremede mælk, som barnet er vant til at få. Konsistensen og smagen er helt anderledes, duften og det pludselig at sidde mere op, når man spiser, er også forskelligt fra det, din baby er vant til, og de fleste børn har brug for lidt tilvænningstid.  

I begyndelsen bør grød og mos være fin, blød og cremet i konsistensen, og du kan med fordel lave grød og mos med den mælk (udmalket modermælk eller modermælkserstatning) som dit barn er vant til at få. På den måde er forskellen ikke så stor.  

Det er også en god idé, at du i begyndelsen lader dit barn sidde på dit skød, når barnet skal smage på skemaden, så barnet stadig sidder hos dig, som det er vant til. Hvis du sætter dig på en stol ved spisebordet, hvor de fremtidige måltider naturligt vil foregå, og har dit barn på skødet, så lærer den lille naturligt at associere det at spise med at være ved bordet.  

Hvilken temperatur skal grøden have?

Babymad skal ikke serveres koldt, ej heller for varmt. Prøv om du kan ramme ca. 37 grader, som den mælk, dit barn er vant til at få. Et lille barn kan ikke forberede sig på temperaturen og kan let brænde sig, hvis grøden eller mosen er for varm. Tjek derfor altid temperaturen før du giver dit barn maden.  

Hvilken ske til baby?

Et blødt bryst eller en flaskesut føles ikke som en ske, og det kan være en god idé at vælge en blød ske i begyndelsen. Skeen skal ikke være for stor, for bred eller for dyb, da det vil gøre det sværere for dit barn at forme læberne omkring skeen. En babyske i f.eks. silikone er ofte god i begyndelsen og bedre end en ske i metal.  

Hvilken tallerken til baby?

Brug en dyb børnetallerken eller en lille skål, når du giver maden til dit barn. Det kan være en fordel at vælge service, som kan tåle mikroovn og opvaskemaskine. Når dit barn bliver klar til at sidde i høj stol, vil det være en fordel, at du kan holde tallerkenen eller skålen i den ene hånd og made barnet med modsatte hånd.

Hvilken kop til baby?

Sammen med skemaden vil det være rigtig godt, at dit barn tilbydes vand. Det skal være vand fra den kolde hane, og det er vigtigt, at dit barn lærer at drikke vand, da vand er den bedste tørstslukker.  

Nogle børn har lettest ved at drikke af et lille snapseglas, da det passer i størrelsen til deres mund. I takt med at dit barn lærer sig teknikken og kan drikke af et glas, vil det være rigtig godt med en lille kop. Gerne med to hanke, så barnet stille og roligt kan lære at holde koppen med begge hænder, når det drikker, og derved styre koppen bedre selv.

 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk