1. produkter
  2. kategorier
  3. mere end 39.000 varer
Kurv 0

Gør din baby fortrolig med at børste tænder

Når din baby får tænder, så skal du i gang med at børste. Sunde mælketænder skaber sunde blivende tænder, og derfor har jeg samlet et par gode råd, der får dig og din baby godt igennem tandbørstningen.

De fleste børn får deres første tænder, når de er omkring 6 måneder gamle. Nogle børn får dog tænder tidligere, og hos andre børn bryder tænderne først frem efter 1-års alderen. Det er ofte de to midterste fortænder i undermunden, som kommer først. Lige før tanden bryder frem, så vil du ofte opleve, at dit barn er lidt mere pylret og ked af det. Det kan godt gøre ondt lige der, hvor tanden bryder igennem huden. Ofte kan du se, at gummerne er røde og irriterede, og gummen bliver hvid og hård lige der, hvor tanden skal bryde igennem.
 
Nogle forældre oplever også, at deres barn kan få lidt feber, lidt diarré og generelt virke lidt utilpas i de 1-2 døgn, hvor de første tænder bryder frem. Har dit barn mere end 38 i feber i mere end et døgn, så skyldes det sandsynligvis ikke tandfrembrud, og det vil være godt lige at tale med lægen.
 
Du skal starte tandbørstningen, så snart at der er det første tegn på, at din baby får tænder. Mælk indeholder mælkesukker (laktose), og får dit barn mælk om natten, er det vigtigt at børste tænder om morgenen. Har dit barn ikke sunde og rene mælketænder, så kan det ende med at skade de blivende tænder.

10 gode råd, når din baby får tænder:
 

  1. Gør tandbørstningen hyggelig. Det er vigtigt, at du fra starten gør tandbørstningen til en hyggestund for jer begge. Hvis dit barn bliver vant til at få børstet tænder fra starten, og dit barn synes, det er rart, så vil dit barn også passe på sine blivende tænder.
  2. Leg med tandbørsten. Når du kan se, at den første tand er ved at bryde frem, så giv dit barn en tandbørste i hånden, og lad barnet ligge med den, smage på den, tygge på den, så barnet vænner sig til denne nye fornemmelse. Du kan evt. købe en kombineret tandbørste/bidering til formålet.
  3. Når tænderne er brudt frem, så lad dit barn ligge ned eller sidde på dit skød, så barnet føler sig tryg ved situationen.
  4. Børst barnets tænder to gange dagligt – morgen og aften.
  5. Brug en tandbørste, som passer i størrelsen til barnets mund og til dit barns alder. Tandbørsten skal være helt blød og børstehårene skal sidde tæt.
  6. Brug en tandpasta, som indeholder mellem 1000-1500 ppm fluor. Fluor nedsætter aktivt huller i tænderne – brug kun ganske lidt tandpasta, ikke mere end hvad der kan ligge på dit barns fingernegl.
  7. Når du børster, så børst både yderside, inderside og tyggeflader på tænderne. Børst helt ned til kanten af tandkødet, så tandbørsten også renser mellem tænderne. Børster du på samme måde hver gang, så bliver dit barn kendt med din børsterutine.
  8. Det lille barn vil naturligt knibe munden sammen, brokke sig og kan ofte holde godt sammen omkring tandbørsten, hvilket gør tandbørstning umuligt. Det sker som en helt naturlig refleks.
  9. Lad dit barn spejle sig i dig, så når barnet ser, at du åbner munden, så vil barnet også åbne munden.
  10. Giv dit barn tid til at vænne sig til tandbørstning, og pres ikke tandbørsten ind i munden på barnet.

 

Kærlig hilsen
 
Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk