Når dit barn siger ”NEJ!”

At dit barn kan sige fra, er en god ting. Det er vigtigt, at dit barn lærer at sætte grænser – og at du respekterer et nej. Der er mange måder, dit barn siger nej på – og dem kan du lære mere om her.

Hvornår lader du dit barn sige fra?

At kunne sige fra, er en god ting. Det er vigtigt, at dit barn føler sig lyttet til, når det siger nej. Du skal være bevidst om ikke at overhøre dit barns nej og trumfe din vilje igennem. Hvis du ikke lytter og anerkender dit barns evne til at sige nej, og respekterer dit barn, som det lille menneske han eller hun er, er der en risiko for, at dit barn også vil lade andre overskride sine grænser.

Der er mange måder at sige nej på:

Dit barn kan sige nej ved at holde sig for ørerne. Dit barn skubber dig væk eller trækker sig væk fra dig. Dit barn kan også løbe sin vej, stikke af, forsøge at forsvinde eller gemme sig for dig. Et barn som får meget skæld ud, vil ofte lukke øjnene, ignorere dig og holde sig for ørerne. Det er dit barns måde at fortælle dig, ”jeg kan ikke lide, når du skælder ud. Det er ubehageligt, når du råber af mig. Jeg vil ikke have det. NEJ!”.

Dit barn kan også sige nej ved at nægte at spise. Det kan være, at dit barn føler sig presset til at spise og barnet lukker munden, skubber maden væk, drejer hovedet og udtrykker ”nej, jeg vil ikke have mad, når du presser mig, for jeg bryder mig ikke om at blive presset”. Det kan også skyldes stemningen ved bordet: ”Jeg har ikke lyst til at spise, når mor og far skændes”. Dit barn udtrykker dette ved at lukke munden og sige nej til mad.

Nej til sengetid

Dit barn kan også have svært ved at sove. Dit barn vil ikke overgive sig til søvnen, siger nej til at blive puttet, protesterer voldsomt mod middagslur og mod at blive puttet om aftenen. Når dit barn siger nej til søvn, er det måske fordi dit barn ikke er træt nok eller måske, fordi det at sove ikke føles trygt. Det kan også være, at din to årige er helt bevidst om, at når han eller hun er lagt i seng, så sidder I forældre og hygger jer i stuen, og jeres barn vil naturligt være en del af det hyggelige og rare. Derfor protesterer barnet mod søvnen.

Dit barn kan også sige nej bevidst. Et fast og bestemt ”nej, jeg vil ikke!”. Man kan kalde dette for et bestemt nej. En tydelig markering af, at det her vil barnet ikke være med til. Dit barn kan dog også ytre et mere prøvende nej, hvor dit barn eksperimenterer for at finde ud af, hvordan verden hænger sammen. ”Mon mor siger nej, hvis jeg…?”, ”mon far siger nej…?”.

Dit barn kan også have et legende nej. Din toårige løber måske grinende fra dig, selvom du siger nej, fordi han eller hun vil have, at du skal løbe efter og give en kildetur. Dit barn ved, at når det gør noget, som det i princippet ikke må, får barnet din fulde kontakt og en kildetur. At lege med nej, kan på den måde give ekstra nærhed, og det er sjovt og dejligt.

Dit barn kan også have et afmægtigt nej. Det sker ofte, når der er noget dit barn rigtig gerne vil, men endnu ikke mestrer. Det kan være klodserne, der skal stables til et tårn, men når sidste klods sættes på, så falder tårnet sammen, og det samme gør dit barns verden. Dit barn græder, føler afmagt og siger måske ”nej, nej, nej!”.

 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk