1. produkter
  2. kategorier
  3. mere end 39.000 varer
Kurv 0

Legetøj til nyfødt: Her er, hvad dit barn har brug for fra 0-12 måneder

Legetøj til en nyfødt baby er en rigtig vigtig del af barnets udvikling. Og sammen med din stimulans er legetøj den bedste måde at underholde og udvikle dit barn.

Når du taler til og leger med dit barn, skal du altid prøve at lægge mærke til dit barns signaler. Når den lille kigger på dig, så skal du kigge igen. Prøv at pludre lidt og læg mærke til, at han eller hun lytter til din stemme. Prøv at smaske lidt, række tunge, smile til ham eller hende – og prøv om du kan overdrive dit toneleje lidt, så du taler med lidt højere toner (modsat dybe), da det vil fange det lille barns opmærksomhed. Du skal fungere som et spejl for dit barn. I skal spejle jer i hinanden, og stille og roligt vil dit barn gengælde din pludren og din mimik, og kontakten mellem jer udbygges mere og mere.  

Giv dit barn pauser en gang imellem, hvor I ikke har kontakt. Stille og roligt, i takt med at dit barn begynder at pludre selv, så giv pauser og mulighed for dialog. Lad dit barn sige små pludrende lyde og gentag så de lyde, dit barn siger. Giv plads til at barnet pludrer tilbage, og gentag så igen. Men sammen med din stimulans til barnet, er legetøj også en rigtig vigtig del af dit barns udvikling.  

Babylegetøj til 0-3 måneder 

Lige efter fødslen vil dit barn ofte virke meget vågent og kan kigge dig dybt i øjnene. Første gang det sker, kan det føles som om, at dit barn ser helt ind i hjertet på dig med dybe, mørke øjne. Dit nyfødte barn ser bedst i en afstand af ca. 25 cm. Det passer rigtig fint med den afstand, der er fra dit bryst, når du sidder med dit barn i favnen, og til dit ansigt. Dit barn vil forsøge at efterligne din mimik. Forsøger du f.eks. at række tunge, vil dit barn forsøge at gøre det samme. 

Dit barn vil være meget opmærksom, når du taler. Dit barn vil se intenst på dig og vil være særligt interesseret i dit ansigt. Faktisk viser undersøgelser, at nyfødte er mere interesserede i at kigge på tegninger af ansigter end tegninger af andre ting. Det er vigtigt, at du taler med dit barn hver dag. Sæt ord på de små ting du gør, og det du tænker. “Hov, er du vågen, hej lille skat”, ”såå er du sulten, jeg skynder mig”, ”sikke en tung tisseble, jeg må vist hellere få dig skiftet”. Selvom dit barn ikke kan svare dig, så lytter det til din stemme, dine ord, betoningen af ordene, måden du taler på, og på den måde grundlægges sproget stille og roligt. 

Det bedste legetøj for spædbarnet er dig, din stemme, din krop og din mimik. Derudover kan det være godt at vælge legetøj med stærke kontraster, f.eks. sort/hvid og med en plet af rød/gul. Vælg bløde stofbøger, som kan foldes ud og f.eks. sættes i barnevognen, uroer, et aktivitetsstativ med ophæng, som bevæger sig eller giver kortvarig lyd, der fanger barnets interesse. Rangler og bløde tøjbamser, som barnet selv kan holde om. 

Babylegetøj til 3-6 måneder 

Din krop, din stemme, din mimik er stadig vigtig, og dit barn vil elske at se på dit ansigt og pludre lystigt til dig. Men nu kan dit barn også få fat i legetøjet, vende og dreje det – og helt sikkert også undersøge det med hele munden. Når dit barns motorik lige så stille udvikler sig, så følger den store interesse for babylegetøj også med. Det er nu, at dit barn sætter mere pris på de forskellige farver og lyde, fordi der nu er meget mere at undersøge.  

Dit barn kan nu holde hovedet selv og dreje det efter lyd. Når barnet holdes oprejst, så støtter det let på benene og sidst i perioden begynder barnet ofte at hoppe på dine lår. Når barnet ligger på maven, kommer det stille og roligt op på albuerne, strækker armene og begynder at trille om på ryggen. Barnet bliver dygtigere til at gribe, skifte legetøj fra hånd til hånd, og kan nu også få fat i sine fødder. 

Et sansetæppe med forskellige stykker stof, frynser, bændler, knapper osv. vil være spændende for barnet at undersøge. En uro giver genkendelighed, når barnet f.eks. skal puttes. Et spejl, som du kan stille foran barnet, kan gøre det sjovere at ligge på maven. Også tøjdyr, en rangle, bolde i forskellige størrelser, bideringe, ranglesokker er godt for barnet i denne periode. 

Babylegetøj til 6-9 måneder 

Dit barn bliver motorisk stærkere, drejer om sig selv, begynder også at trille bevidst og viser behov for at bruge sig selv mere og mere motorisk. Snart kan dit barn sidde op og endda bevæge sig rundt i sengen, på gulvet, eller hvor barnet nu leger. Barnets finmotorik er også i hurtig udvikling, og derfor skal du kigge efter nye typer af legetøj, som motiverer og stimulerer dit barns lyst til at lege, undersøge og udvikles.  

Her er en simpel puttekasse og bolde i forskellige størrelser, som man kan trille med, rigtig gode typer af legetøj. Når dit barn finder ud af at sidde, så er det sjovt at trille bold, og det udfordrer barnets motorik på en rigtig fin måde. Et aktivitetscenter med låger der åbner, knapper man skal trykke på osv. er spændende for barnet i 6-9 måneders alderen og vil ofte kunne hjælpe barnet til at holde fokus i længere tid. Læs også i store papbøger med billeder, og leg ride-ranke-leg og borte-tit med dit barn.  

Babylegetøj til 9-12 måneder 

Dit barns motorik er nu nået et stadie, hvor det at kravle, orme sig og generel bevægelse er blevet hverdag. Henimod 12. måned er der også børn, som er begyndt at gå. Men nu hvor barnet kan bevæge sig rundt på egen hånd, så går det på opdagelse – og alt hvad dit barn støder på mødes med stor nysgerrighed og lysten til at undersøge og lege. Det her er også tiden, hvor du kan lege små lege med dit barn. Du kan gemme dig og lege ”titte-bøh”, som de fleste børn vil synes er rigtig sjovt.  

Barnets kognitive udvikling går også hurtigt, og dit barn kan nu begynde at løse små problemer som at stable ting, putte ting sammen. Derfor er en puttekasse oplagt legetøj til dit barn i den alder – og det er generelt vigtigt, at det er legetøj, som barnet kan gøre noget med. Så udover puttekassen er byggebægre, store klodser, biler, trækdyr, skubbevogn, og legetøj til sandkassen og til badet rigtig gode typer af legetøj til dit barn her.  

 

Kærlig hilsen 

Helen Lyng Hansen 
NetSundhedsplejerske.dk