1. produkter
  2. kategorier
  3. mere end 39.000 varer
Kurv 0

Gode råd mod røde numser hos baby

En rød numse kan være smertefuld, den kan svie og brænde. Og som mor bliver du naturligt ligeså fortvivlet som dit barn, når du skifter bleen og opdager, at det gør ondt at blive vasket.

En rød numse kan være smertefuld, det kan svie og brænde. Og som forælder bliver du naturligt ligeså fortvivlet som dit barn, når du skifter bleen og opdager, at det gør ondt at blive vasket. 

Sørg for at skifte bleen hyppigt. Jo længere tid dit barn har en våd ble, jo større sandsynlighed er der for, at barnets hud bliver irriteret. Dit barn skal derfor skiftes hyppigt og altid med det samme, hvis du kan fornemme at bleen er tung, eller hvis bleen lugter.

Luft til numsen. Det er vigtigt, at huden får luft. Huden er lukket inde mange timer døgnet rundt i en ble, og det er vigtigt, at du lader dit barns hud ånde. Brug derfor tid ved puslebordet og lad dit barn ligge uden ble, så ofte som muligt. 

Brug mild uparfumeret sæbe. Når du vasker dit barn, så brug en mild uparfumeret flydende sæbe beregnet til bleområdet, så den har den rette pH. Sørg altid for at rester af afføring vaskes helt væk fra alle hudfolder. Og vask altid efter med rent vand, så der ikke sidder sæberester.

Brug bløde vaskeklude. Det er vigtigt, at du vasker med helt bløde klude. Det kan være ekstra bløde skumklude, det kan også være vaskeklude i stof. Det er vigtigt, at kluden ikke irriterer barnets hud yderligere, og det skal være behageligt at blive vasket. 

Tør forsigtigt efter. Det er vigtigt, at du søger for at holde barnets hud tør efter vask. Det kan du gøre ved at dup-tørre forsigtigt på og mellem ballerne og i alle hudfolder. Du kan også bruge en føntørrer – her er det dog meget vigtigt, at du holder den godt på afstand og stiller den på lav varme, ellers kan dit barn brænde sig! Hold din egen hånd, der hvor du føntørrer, så du hele tiden kan holde øje med temperaturen.

Salve og creme. Det kan være en god idé at bruge en salve eller creme, der kan lægge sig som en hinde på den rene hud og beskytte huden. Der findes forskellige muligheder, og hvad du skal bruge afhænger helt af, hvad problemet er hos jer. 

Kogt-vands-klude. Et gammelt husmoderråd mod røde numser er kogtvandsklude. Princippet er, at du tager nogle bomuldsklude. Det kan være et forvasket lagen, som du klipper i små stykker, der passer i størrelsen til at lægge på barnets numse. Stofstykkerne koges, afkøles, vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor huden synligt er generet og rød. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med kogt vand, som du har stående på puslebordet og så lave en ny portion klar hver dag. Du skal ikke bruge salve eller creme sammen med kludene og det er vigtigt at skifte kludene, smide ud og lægge nye på ved hvert bleskift.

Rødme er ikke bare rødme – og det er vigtigt, at du kender forskel på ”de røde numser”:
 

Almindelig rød numse: Huden er rød og irriteret, men hel. Du kan måske fornemme, at det svier lidt, men ved hyppigt bleskift, luft og måske lidt salve/creme bliver huden hurtigt fin igen.

Svamp i bleområdet. Mange børn får svamp. Huden er rød, den er ofte også blank og skinnende, der kan være hvide belægninger (dog ikke altid). Det svier, det gør ondt, og svampen sidder ofte i hudfolder, mellem og på ballerne. Vask, lufttørring og behandling med forskellige cremer og salver virker ikke. Dit barn skal behandles med en speciel salve, som kan slå svampebakterien Candida Albicans ihjel. Tal med din læge.

Bleeksem. Nogle børn får bleeksem. Det kan skyldes manglende skift af bleer, det kan også skyldes, at dit barn ikke tåler den ble, som barnet bruger. Og nogle børn får også bleeksem, fordi de er disponeret for eksem. Ved bleeksem er huden voldsomt rød, den skæller, og der vil ofte være væskende udslæt. Udslættet vil ofte være skarpt afgrænset. Man kan godt se en svampeinfektion sammen med bleudslæt. Jeres barn skal ses af en læge og lægen vil sandsynligvis ordinere en steroid-creme, evt. sammen med en creme, der kan virke både på bakterier og svamp.

 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk