1. produkter
  2. kategorier
  3. mere end 39.000 varer
Kurv 0

3 måneder: Sådan styrker du din babys udvikling

I en alder af 3 måneder, sker der udviklingsmæssigt rigtig meget med dit barn. Den største forskel er, at dit spædbarn nu begynder at blive en mere aktiv lille baby – og det betyder, at den lille har brug for ekstra stimuli og flere oplevelser. Dit barn begynder at have længere og mere vågne og aktive perioder i løbet af dagen, og han eller hun følger mere og mere bevidst med i, hvad der sker omkring jer.

Dit barn er motorisk stærkere nu. Barnets hænder bliver mere og mere åbne, og dit barn begynder bevidst at række ud efter ting, ligesom barnet nyder at ligge og kigge på sine hænder, vender og drejer dem.  

Din baby er også tydeligt stærkere i kroppen nu. Når du holder dit barn i dine arme, kan du se at han eller hun begynder at holde hovedet selv i længere tid. Han eller hun kigger også mere bevidst efter lyd, drejer hovedet og vil rigtig gerne følge med. Og hvis ikke dit barn er begyndt at støtte på fødderne, så kommer det ofte stille og roligt nu – det vil sige, at når du holder baby om livet, så vil det støtte på fødderne på dit skød. Det er sjovt at komme på højkant og kunne stå på mors og fars lår.  

Det er en rigtig god idé at lave ‘bevæge-lege’ med din baby – gerne dagligt. Prøv at tage udgangspunkt i dit barns naturlige bevægelser og barnets lyst til at ville trille og dreje omkring:

  • Læg din baby på ryggen og hold om barnets underben og lav så cykelbevægelser med benene. Du kan synge ”hjulene på bussen” imens.  
  • Når dit barn ligger på ryggen, så prøv at hjælpe ham eller hende med at bukke i knæ og hofte, så du på den måde kan hjælpe med at dreje underkroppen fra side til side.  
     

Det er vigtigt, at du fortsat lægger din baby på maven – flere gange dagligt. Gør det til en vane at lægge baby på maven, hver gang du lægger barnet fra dig, og dit barn er vågent. På den måde så vænnes barnet til at være på maven og kan øve sig i at strække sig, bruge sine muskler, finde nye bevægelser.  

  • Læg dit barn på et tæppe og placer noget legetøj tæt ved barnet, som det kan forsøge at strække sig efter.
  • Læg dit barn hen over dine lår og vip ham eller hende frem og tilbage
     

Hold og vis din baby legetøj, som barnet kigger efter. Barnets lidt tunge hoved giver på den måde overbalance, og det kan hjælpe dit barn med at finde ud af at trille til siden.

Hvis du har mulighed for at gå til babysvømning, kan besøge en svømmehal en gang imellem eller måske har et stort badekar, hvor du kan være sammen med dit barn, så kan det være rigtig dejligt. Vandet giver baby nye oplevelser, og det er dejligt at kunne bevæge sig mere frit i vand. Prøv at puste i vandet, plaske i vandet, brug en lille kande og lad vand risle ned over barnets krop, så det mærker denne nye fornemmelse.  

Det er også vigtigt, at du pludrer med din lille dreng eller pige, og du kan sandsynligvis fornemme, at dit barns sprog stille og roligt udvider sig. Fra at dit barn klukker og begynder at grine mere og mere med lyd, så vil der stille og roligt begynde at komme flere vokaler ind i dit barns pludrelyde. Dit barn vil f.eks. begynde at sige ”aaaa”, ”iiii” eller ”agryy” og lignende. Støt endelig dit barn i at pludre og bruge sproget.  

 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk